Stranica
Home > Turizam > U Dubrovniku zabranjeno kupanje na još jednoj plaži

U Dubrovniku zabranjeno kupanje na još jednoj plaži


Foto: depositphoto/simonesimone

Inspekcija za zaštitu životne sredine zabranila je kupanje na plaži Donje Čelo na ostrvu Koločep kod Dubrovnika, zbog nezadovoljavajućih mikrobioloških parametara.

Inspekcija je juče izvršila inspekcijski nadzor u Dubrovniku povodom prijave i dostavljenih izveštaja Zavoda za javno zdravlje Dubrovačko-neretvanske županije o dodatnom ispitivanju na toj plaži. Nakon analize, na prilazu plaži postavljeno je zvanično obaveštenje da je kupanje zabranjeno.

“Sve analize mora u razdoblju od 10. do 15. jula ocenjene su kao “nezadovoljavajuće”, odnosno utvrđeno je da mikrobiološki parametri prekoračuju granične vrednosti za ocenu ”zadovoljavajuće” prema Uredbi o kvalitetu mora za kupanje, pa je Inspekcija naredila Gradu Dubrovniku postavljanje zvaničnog obaveštenja o zabrani kupanja na plaži Donje Čelo, navodi se u saopštenju.

To je već treća dubrovačka plaža koja je ove turističke sezone zatvorena zbog iznenadnog zagađenja fekalnim vodama. Na plaži Srebreno u Župi dubrovačkoj 26. juna je analizom mora utvrđeno da rezultati analize prelaze granične vrednosti za ešerihiju koli, a 27. i 28. juna je utvrđen prestanak zagađenja.

Nakon toga je 6. jula fekalnim vodama iz sistema odvoda zagađena plaža dubrovačkog hotela Libertas Rixos, kada je utrvrđeno da su pređene granične vrednosti prema parametru bakterija. Uz plažu Srebreno, gde je more bilo kratkotrajno zagađeno, najvišem standardu nisu odgovarali rezultati na još šest županijskih plaža.Izvorni link

Slični artikli

Top