Stranica
Home > Turizam > Ukrali pesak sa plaže, preti im 6 godine robije

Ukrali pesak sa plaže, preti im 6 godine robije


Plaža Čia / Foto: Depositphotos/erix2005

Jednom paru iz Francuske koji je uhvaćen sa 40 kilograma peska u automobilu, kada je odlazio sa Sardinije, preti zatvorska kazna od 6 godina.

Oni su izjavili da su pesak uzeli kao suvenir i da nisu bili svesni da krše zakon. Naime, poznati sardinijski beli pesak se smatra javnim dobrom i strogo ga je zabranjeno iznositi ga sa ostrva.

Godinama se lokalno stanovništvo bunilo zbog lopova koji su krali prirodne znamenitosti, uključujući i pesak, zbog čega je donet zakon kojim se zabranjuje iznošenje peska, šljunka i školjki sa ostrva.

Turisti, najviše Evropljani, a među njima i Italijani, pesak stavljaju u flaše i potom ga prodaju na onlajn aukcijama.

Kaljari / Foto: Depositphotos/soniacri

Kaljari / Foto: Depositphotos/soniacri

Prema zakonu donetom 2017. godine, trgovina peskom, šljunkom i školjkama je nelegalna i kažnjava se novčanim iznosima do 3.000 evra.

Francuskom paru zato sada preti zatvorska kazna između jedne i šest godina zbog krađe, i to uz otežavajuću okolnost pošto se radi krađi imovine koja je javno dobro.

Francuzi su pesak natrpali u 14 plastičnih flaša, a uzeli su ga sa plaže Čia koja se nalazi na južnom delu Sardinije. Policija ga je pronašla u njihovom automobilu dok su, u luci Tores, čekali da se ukrcaju na trajekt za Toulon.

Vlasti su zabrinute jer sa ostrva godišnje nestane nekoliko tona dragocenog peska.

“Peščane plaže su jedna od glavnih atrakcija na Sardiniji. Njima prete dve pojave: erozija, koja je delom prirodna i izazvana podizanjem nivoa mora zbog klimatskih promena, i krađa peska od strane turista”, rekao je za Bi-Bi-Si ekolog Pjerluiđi Koko, stanovnik glavnog grada Sardinije Kaljarija.Izvorni link

Slični artikli

Top