Stranica
Home > Vesti > “Ako je Tesla Hrvat onda na spomeniku Bana Jelačića treba da bude uklesano – Srbin”

“Ako je Tesla Hrvat onda na spomeniku Bana Jelačića treba da bude uklesano – Srbin”


Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je u poslednjih mesec dana ponovo dospeo u žižu javnosti u raspravi oko porekla Nikole Tesle. Reagovao je na nove pokušaje oko toga čiji je Tesla naučnik.


Izvor: Nedeljnik

Foto: Getty/Herbert Barraud / Stringer

Vukosavljević u ekskluzivnom razgovoru za Nedeljnik odgovara na novi pokušaj prisvajanja Tesle, ali se osvrće i na stanje u srpskim medijima, Strategiju kulture, ulogu “Kosovskog zaveta” u kulturi…

“Kada bih ja prihvatao logiku koleginice Obuljen, onda bih mogao da je zamolim da na svom centralnom trgu u Zagrebu, na spomeniku Bana Jelačića, dodatno uklešu da je reč o srpskom vojskovođi, hrvatskog porekla. To je potpuno identična logika. Ban Jelačić je rođen u Petrovaradinu, to jest Novom Sadu, Vlada Srbije je nedavno obnovila njegovu rodnu kuću. U to vreme, to nije bio deo Srbije, sada jeste. Ako je Nikola Tesla ‘hrvatski izumitelj’, kao što tvrde, onda je i Ban Jeličić, srpski vojskovođa hrvatskog porekla”, ispričao je Vukosavljević.

“Da stvar bude još paradoksalnija, danas bi, recimo, Rusija mogla da kaže da je Emanuel Kant – ruski naučnik, nemačkog porekla. Kant je ceo svoj život proveo u Kenigzbergu i neki kažu da ga nikad nije napuštao. Kenigzberg već dugo nije Kenigzberg, već Kalinjingrad i pripada Ruskoj Federaciji. Ako ćemo već da idemo tom logikom, onda predlažem da se koriste isti aršini. Isto može da se kaže i da je vojvoda Momčilo Đujić, hrvatski vojskovođa, srpskog porekla”, naveo je ministar kulture.

On potcrtava da je Nikola Tesla nesumnjivo Srbin.

“U vreme njegovog rođenja, to je bila Austrijska carevina. Razumna stvar je reći da je Tesla zbog svoje genijalnosti i izrazitog doprinosa svetskoj nauci zapravo građanin sveta i da pripada svima u tom smislu. Ali to važi i za Voltera, Dostojevskog, Getea, Ajnštajna, Stivena Hokinga… Veliki ljudi koji inspirišu svojim dostignućima mogu se smatrati građanima sveta u jednom širem smislu, ali dajte da vodimo računa. Oni nisu došli sa Jupitera, već su rođeni negde, imaju neku nacionalnost koja nije presudan faktor u njihovom identitetu. Ali, ako nije presudan faktor, zašto onda Hrvatska naziva Teslu ‘hrvatskim izumiteljem’?”, rekao je, između ostalog, ministar Vladan Vukosavljević u intervjuu za novi broj Nedeljnika.Izvorni link

Slični artikli

Top