You are here
Home > Vesti > AKTUELNO: Delta plus soj pred vratima Srbije, inspekcija radi pojačanim tempom

AKTUELNO: Delta plus soj pred vratima Srbije, inspekcija radi pojačanim tempom

Fallback Image


Prema poslednjem preseku, u Srbiji je registrovano 4.348 novih slučajeva koronavirusa od testiranih 16.799 uzoraka. Preminule su 67 osobe.

Broj hospitalizovanih osoba je 6.661, dok se na respiratorima nalazi 270 osoba.

kovid, beograd, bolnica, pacijenti, lekari

Pored velikog broja novozaraženih, zabrinjavaju i visoki dnevni bilansi umrlih od kovida 19.

Naležni upozoravaju da novi soj koronavirusa, delta plus, samo što nije stigao u Srbiju.

Dosad je potvrđen u više od 40 zemalja, a približio se i nama, pošto je njegovo prisustvo pre nekoliko dana potvrđeno u Hrvatskoj.

Prof. Aleksandra Knežević iz Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu rekla je za RTS da analiza 30 uzoraka iz poslednje dve nedelje nije dokazala prisustvo delta plus soja, već je potvrdila potpunu dominaciju delta soja.

“S obzirom na to da imamo veliki broj inficiranih, možemo očekivati da će se delta plus soj u skorije vreme registrovati kod nas”, istakla je Kneževićeva.

Sa druge strane, ministar zdravlja Zlatibor Lončar naveo je za RTS da je potpisan ugovor sa predstavnicima “Fajzera” o distribuciji novog leka za lečenje koronavirusa.

Dodao je da su klinička ispitivanja pokazala da lek za 89 odsto smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti kod pacijenata čije je zdravlje već ugroženo.

Pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove i predsednik Radne grupe za koordinaciju dr Goran Stamenković kaže da, prema novoj uredbi, kontrolu ličnih dokumenata uz kovid propusnice u ugostiteljskim objektima, kladionicama, kockarnicama, slot klubovima i drugim objektima u kojima se organizuju igre na sreću, mogu da obavljaju i kovid redari, a ne samo inspektori.

Istakao je da svi sanitarni inspektori rade pojačanim tempom i da nema tolerancije prema prekršiocima.Izvor

Similar Articles

Top