You are here
Home > Vesti > AKTUELNO: Raste broj preminulih – samo vakcinacija i restriktivne mere mogu da zaustave širenje virusa

AKTUELNO: Raste broj preminulih – samo vakcinacija i restriktivne mere mogu da zaustave širenje virusa


Epidemijska situacija u Srbiji izuzetno je teška. Raste broj preminulih od posledica zaraze.

Prema poslednjim podacima, koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 6.697 osobaod testiranih 23.474 uzoraka. Od posledica zaraze preminula su još 63 pacijenta.

Na bolničkom lečenju nalaze se 6.792 pacijenta, od kojih je 275 na respiratorima.

Na to koliko je epidemijska situacija u zemlji ozbiljna, upozorava i broj dece obolele od kovida 19 sa težom kliničkom slikom.

Načelnica Pedijatrije u Domu zdravlja Palilula, dr Aneta Jovanović kaže za RTS da je od prošlog meseca povećan broj pregleda u dečijim kovid ambulantama.

Zbog toga će jesenji raspust u školama biti produžen, čime će se prekinuti lanac prenosa koronavirusa u tim obrazovnim ustanovama.

“Deca treba da imaju raspust četiri dana, plus vikend, ali spojićemo tu nedelju najverovatnije i to će biti ukupno devet dana”, rekao je Lončar.

Struka upozorava da samo vakcinacija i restriktivne mere mogu da zaustave širenje virusa.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović rekao je za RTS da članovi medicinskog dela Kriznog štaba i dalje smatrajuda nije dovoljno da kovid propusnice važe samo od 22 časa, već da je potrebno da to bude 24 sata, kao i da bi trebalo da važe svuda gde su zatvoreni prostori, osim u apotekama, benzinskim pumpama i prehrambenim prodavnicama.

Sa njim se slaže i epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon koji napominje da akokovid propusnice ne važe 24 sata one nemaju efekati, kako kaže, dolazi do rasplamsavanja obolevanja. Bez ozbiljnih restriktivnih mera, dodaje, neće doći do padanja krive.

“I to je privremeno. Jedini izlaz je zaražavanje ili vakcinacija. Nama je cilj da idemo na imunizaciju”, rekao je dr Kon.Izvor

Similar Articles

Top