Stranica
Home > Vesti > Alarmantno: Klimatske promene gase 80 miliona radnih mesta

Alarmantno: Klimatske promene gase 80 miliona radnih mesta


Sve veće vrućine izazvane klimatskim promenama mogle bi da dovedu do gubitka oko 80 miliona radnih mesta do 2030. godine.


Izvor: Tanjug

FOTO: Depositphotos, kevron2002

Najteže bi bile pogođene siromašne zemlje, upozoravaju Ujedinjene nacije (UN).

Rast temperature za 1,5 stepeni Celzijusovih do kraja ovog veka, mogao bi da rezultira smanjenjem broja radnih sati za 2,2 posto, što odgovara cifri od 80 miliona izgubljenih radnih mesta sa punim radnim vremenom, prema projekcijama Medjunarodne organizacije rada (MOR), koja je specijalizovana agencija UN-a.

Trošak za globalnu ekonomiju bi iznosio 2.400 milijardi dolara, a ljudi ne bi mogli da rade zbog zdravstvenih rizika koje nose visoke temperature.

“Uticaj toplotnog udara na produktivnost rada ozbiljna je posledica klimatskih promena, koja se nadovezuje na druge nepovoljne uticaje kao što su promenjeni obrasci padavina, podizanje nivoa mora i gubitak biodiverziteta”, ocenjuje Ketrin Saget iz MOR-a.

Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da će toplotni udar povezan sa klimatskim promenama prouzrokovati 38.000 dodatnih smrtnih slučajeva godišnje širom sveta između 2030. i 2050. godine.

Time će najviše biti pogođeni poljoprivredni radnici, posebno žene, koje čine većinu od 940 miliona radnika u ovom sektoru, navodi MOR.Izvorni link

Slični artikli

Top