Stranica
Home > Vesti > Albanska zastava na srpskim spomenicima neće promeniti činjenice

Albanska zastava na srpskim spomenicima neće promeniti činjenice


“To je jedan vrlo, vrlo zahtevan poduhvat, da ne kaĹľem nešto drugo, i ja im u tom pogledu Ĺľelim svaki uspeh”, kaĹľe ministar i naglašava da će Vlada Srbije i Ministarstvo kulture pruĹľiti svaki mogući otpor pokušaju simboliÄŤnog ili faktiÄŤkog otimanja srpskog kulturnog nasleÄ‘a na Kosovu i Metohiji.

Naveo je i da postavljanje albanske zastave na srpske spomenike neće pomoći Prištini da promeni činjenice da je reč o srpskom srednjovekovnom nasleđu.

On je za Tanjug rekao da katoliÄŤka misa koja je odrĹľana na ostacima crkve Svetog Nikole na Novom Brdu, predstavlja akt provokacije, a nema veze sa njenom obnovom.

Upitan zašto niko od predstavnika Srba nije uÄŤestovao u obnovi te crkve koju je pokrenuo Unesko, Vukosavljević je rekao da je to “malo sloĹľenija situacija” i postoje procedure.

“To nije tender gde se prijavljuju graÄ‘ani i graÄ‘evinski operativci, nego to mora da rade struÄŤne sluĹľbe u skladu sa vrlo strogim meÄ‘unarodnim propisima. Mislim da i naši struÄŤnjaci uÄŤestvuju u izradi projektne dokumentacije”, kaĹľe Vukosavljević.

Na pitanje da li su Republički zavod za zaštitu spomenika i država Srbija dovoljno aktivni u promovisanju i zaštiti našeg kulturnog nasleđa na KiM, Vukosavljević je naveo da veruje da je to slučaj.

“Naravno, uvek moĹľe i bolje i više. RepubliÄŤki zavod, Vlada Srbije i Ministartsvo kulture rade maksimum koliko mogu. Naše kulturno nasleÄ‘e je bogato, to je temelj našeg identiteta i mi se trudimo i kada je reÄŤ o novim istraĹľivanjima i o konverziciji i o predstavljaju našeg kulturnog nasleÄ‘a da sprovdimo vrlo snaĹľne aktivnosti”, kaĹľe Vukosavljević.

Naglasio je da je svaki pokušaj simboličnog ili faktičkog otimanja srpskog kulturnog nasleđa čin drske provokacije, te podsetio da se obratio Vatikanu povodom održavanja mise u pravoslavnoj crkvi na Novom brdu na Kosovu i Metohiji. 

On je rekao da trivijalni i varvarski pokušaji simboličnog i faktičkog otimanja tog nasleđa zaista predstavljaju besmislicu, akt nasilja i ne vode ničem dobrom. U pismu je zatražio da i papu obaveste da je reč o srpskoj pravoslavnoj crkvi na Novom Brdu i da služenje mise od strane albanskog katoličkog klera ne doprinosi ni istorijskom kvalitetnom odnosu u poslednjih nekoliko decenija SPC i Vatikana i odnosimi dve države.

“Ni Vatikan nije priznao Kosovo, naravno ni Srbija, tako da su ti odnosi u svojim temeljima razumni. MeÄ‘utim, u pismu koje sam napisao kardinalu istiÄŤem da je neophodno da Vatikan reaguje i da skrene paĹľnju da se na taj naÄŤin ne doprinosi dobroj atmosferi ni na KiM, a ni šire”, naveo je Vukosavljević.

U pismu je, kaže, naveo da u neposrednoj blizini SPC na Novom Brdu stoje ostaci katoličke bogomolje i da tamo postoji rimokatoličko kulturno nasleđe koje je sada u lošem stanju, ali može da bude rekonstruisano i da služi verskim potrebama i albanskih rimokatolika i drugih.Izvorni link

Slični artikli

Top