You are here
Home > Vesti > Ambasadorka Rumunije posetila Kikindu – JMU Radio-televizija Vojvodine

Ambasadorka Rumunije posetila Kikindu – JMU Radio-televizija Vojvodine

Fallback Image


Tokom posete Kikindi, njena ekselencija ambasadorka Rumunije u Srbiji Silvia Davidoiu sa domaćinima je razgovarala o zajedničkim projektima i prekograničnoj saradnji. Obe zemlje imaju slične izazove, koji mogu biti rešeni zajedničim snagama.

kikinda,, ambasador

“I Srbija i Rumunija se suočavaju sa istim problemom, a to je odlazak mladih iz zemlje. Svaka prilika koju možemo pružiti daje perspektivu i nama donosi nadu da će oni ostati”, kaže NJ.E. Ambasadorka Rumunije u Srbiji Silvia Davidoiu.

Ambasadorka je posetila i pogon italijansko- rumunske fabrike “Zoppas” u Kikindi, koja zapošljava preko 700 radnika. Iako je pandemija usporila dalja proširenja, ona i dalje ostaju kako strateški ciljevi kompanije, priča Dorel Enake, generalni direktor kompanije “Zoppas Industries” za Rumuniju i Srbiju:

“Povećavamo broj zaposlenih iz Kikinde u našoj rumunskoj fabrici. Zaposlili smo 250 radnika iz Kikinde. Ponosni smo na sve proizvode koji izlaze iz naše fabrike, a firma u Srbiji nam je sve važnija”, dodao je Enake.

Grad Kikinda zainteresovan je i za nastavak prekogranične saradnje sa Rumunijom i čeka naredni poziv za projekte, koji će biti otvoren početkom naredne godine, ističe gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač:

“Grad Kikinda je veoma zainteresovan i za nove partnere i za nove ideje, kao i da se prilagodi onome što će Evropska unija, kao finansijer, postaviti kao kriterijume za određene projekte”, objašnjava Lukač.

Jedan od prioriteta zajedničke saradnje je i osposobljavanje Graničnog prelaza Nakovo-Lunga da radi 24 sata. To pitanje je važno obema stranama, a posebno za radnike “Zoppasa”, koji na posao putuju u susednu Rumuniju.

 Izvor

Similar Articles

Top