Stranica
Home > Vesti > Amerika neće trpeti šamare koje je delio Haradinaj

Amerika neće trpeti šamare koje je delio Haradinaj


Kosovske vlasti odbijaju da u Prištini predaju posmrtne ostatke sedam ÄŤlanova porodica Ĺ utaković i Petrović kidnapovanih i ubijenih 1999. godine u Äakovici. Pristaju da ih porodicama predaju na administrativnom prelazu sa Crnom Gorom. 

Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Milovan Drecun je rekao da je veoma osetljiva faza u kojoj se nalazi proces utvrđivanja odgovornosti za zločine koje je počinila teroristička OVK.

Ističe da Albanci nisu spremni da učestvuju u tom procesu u pozitivnom pravcu, da se otkrije ko su izvršioci najtežih zločina i da oni budu procesuirani i snkcionisani, već žele da otežaju istragu, koju sprovodi Specijalizovano tužilaštvo, da sakriju dokaze i da onemoguće da se dođe do istine i da se podignu valjane i utemeljene optužnice.

Prema njegovim rečima, ovo je jedan od pokušaja da se sakrije zločin koji je otkriven nakon suđenja Ramušu Haradinaju u Hagu, za to nije suđen i to ga teško terete jer je u njegovoj zoni odgovornosti.

“Kada nekog nasilno odvedete od kuće, celu petoÄŤlanu porodicu, onda to mora da se vidi, ko je to uradio, ko ih je drĹľao u ilegalnom pritvoru i ko je izršio surovu egzekuciju”, rekao je Drecun.

Ne vidi kod Albanaca spremnost da pomognu u procesu utvrÄ‘ivanja odgovornosti za OVK, a većinsko raspoloĹľenje kod Albanaca na KiM – je nespremnost da se suoÄŤe sa zloÄŤinima koje je poÄŤinila OVK i to umnogome oteĹľava utvrÄ‘ivanje istine i procesuiranje odgovornih.

“Najbrutalnije ometanje pravde” 

Prema njegovim reÄŤima, pravda se onemogućava, a ona se ostvaruje u više etapa – ovo je poÄŤetna etapa kada trebate da otkrijete zloÄŤin, identifikujete Ĺľrtve, da vidite okolnosti pod kojima su ubijene, da se onda natavi sa istraĹľivanjem da bi se došlo do dokaza koji će potvrditi zloÄŤin. 

“To jeste najbrutlnije ometanje pravde. NaĹľalost, to se dešava sve vreme sistematski, Albanci godinama i decenijama sve nas onemogućavaju da doÄ‘emo do istine, kao i albanske porodice koje su bile Ĺľrtve nedela pripadnika OVK, posebno Haradinaja”, istiÄŤe Drecun.

Na podruÄŤju Äakovice je najviše stradalo Srba, ali su ubijani i Albanci od strane Haradinaja i njegove OVK, podseća Drecun.

“Kao radna grupa smo u više navrata pokazuvali dokumenata gde se vidi spisak Abanaca koji su likvidirani od strane OVK na podruÄŤju DukaÄ‘ina, zone Haradinaja, i izgleda da Ĺľele da sakriju i zloÄŤine nad samim Albancima i te albanske porodice to znaju i spremne su da svedoÄŤe”, istiÄŤe on.

Treba im zaštiti identitet jer zna se kako su neki svedoci završili, kada je Haradinaj osuđen u Međunarodnom sudu za bivšu Jugoslaviju, rekao je predsednik Odbora za KiM.

“Albanci će mrati da koriguju svoje ponašanje” 

Govoreći o vanrednim izborima na KiM, 6. oktobra, Drecun kaže da su posle sastanka predsednika Vučića sa Pomepeom stvari mnogo jasnije i Pacolijeva izjava rezultat je njihovog saznanja da neće imati elastičan stav Vašingtona koji im je dozvoljavao da manipulišu i da se kreću u okviru te elastičnosti američkog stava, već će morati, nakon izbora, da sve te prepreke za nastavak dijaloga sklone, a ključna prepreka su takse.

“Amerika je sada ušla u proces normalizacije odnosa koji je u zastoju sa ambicijom da ga dovede do kraja i neće trpeti boÄŤne udarce ili šamare kakve im je delio Haradinaj”, kaĹľe predsednik Odbora za KiM. 

“Posle ameriÄŤkog pokušaja da rukovodi procesnom nastavka razgovora Beograda i Prištine, mada ne u formalnom smislu, Albanci će mrati da koriguju svoje ponašanje”, zakljuÄŤio je Drecun.Izvorni link

Slični artikli

Top