Stranica
Home > Vesti > Amerikanac osuđen na doživotnu robiju zbog masakra na trgu Nisur

Amerikanac osuđen na doživotnu robiju zbog masakra na trgu Nisur


Slaten je optužen da je prvi zapucao na iračke civile i time počeo tragičan sled događaja koji je okončan pošto je ubijeno deset muškaraca, dve žene i dva dečaka starosti devet i jedanaest godina. Ranjeno je još dvadesetak Iračana.

Ovaj dogaÄ‘aj je kasnije nazvan “Masakr na trgu Nisur” i predstavljao je umnogome prekretnicu ameriÄŤkog uÄŤešća u iraÄŤkoj krizi, pošto je ionako slaba podrška ameriÄŤke javnosti za avanturu mlaÄ‘eg DĹľordĹľa Buša u velikoj meri nestala.

Sudija Rojs Lambert ga je osudio na doživotnu robiju, iako je odbrana tvrdila da je Slajten zapucao jer mu se učinilo da ka konvoju ide grupa bombaša-samoubica.

Brojni službenici kompanije Blekvoter, koja se u Iraku bavila obezbeđenjem objekata i zaposlenih u različitim američkim kompanijama, optuženi su za brojna ubistva i zločine počinjene tokom boravka u Iraku.

Blekvoter je u jeku iračke krize bio najveća privatna vojska na svetu, sa oko 10.000 plaćenika, opremljenih avijacijom, oklopnim vozilima i omanjom mornaricom.

SuoÄŤeni sa brojnim skandalima, ÄŤelnici Blekvotera su prvo promenili ime kompanije, a zatim je prodali grupi investitora. Danas ta kompanija poznata je pod imenom Akademi.Izvorni link

Slični artikli

Top