Stranica
Home > Vesti > Članovi Vlade o odluci Prištine

Članovi Vlade o odluci Prištine


Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović ocenila je da zabrana ulaska srpskim zvaničnicima na teritoriju Kosova i Metohije pokazuje potpunu nespremnost Prištine da dijalogom rešava probleme između Srba i Albanaca i time doprinese većoj stabilnosti u regionu.

“Od Prištine smo videli do sada zabrane prometa hrane, lekova, štampe, sada su zamislili da zabranjuju i kretanje ljudi, u ovom sluÄŤaju srpskih zvaniÄŤnika. I šta su tim potezima postigli – samo su proizveli više nestabilnosti, rast nepoverenja i veći broj mladih ljudi koji će poĹľeleti da svoju budućnost vide van ovog regiona”, rekla je Mihajlovićeva u saopštenju za javnost.

Ocenila je da je apsurdno da, dok s jedne strane, čine sve da podignu barijere unutar regiona, prištinski političari obilaze evropske prestonice tražeći viznu liberalizaciju.

“Svima je jasno da je Priština uvodeći takse krenula pogrešnim putem, jer su zabrane i barijere suprotne svemu ÄŤemu region i EU teĹľe, jer ne mogu da proizvedu stabilnost i razvoj, već samo stagnaciju i sukobe. Zato je krajnje vreme da posle niza destabilizujućih poteza Priština poÄŤne da ukida barijere koje je uvela i vrati se dijalogu”, navodi Mihajlovićeva.

Vulin: Ovo nije politika, ovo je odmazda

Ministar odbrane Aleksandar Vulin navodi da zabrana ulaska zvaničnicima Srbije predstavlja još jedan dokaz da prištinsko rukovodstvo beži od dijaloga po svaku cenu. Ističe da niko ne može da prekine vezu između Srba sa prostora Kosova i Metohije i njihove Vlade i njihovog predsednika.

Vulin navodi da prištinsko rukovodstvo nakon što je doživelo fijasko sa svojim pokušajima da nateraju Srbe da kupuju švercovanu robu iz kamiona, sada pokušava da kazni Srbe time što će im zabraniti ili prekinuti vezu sa Beogradom.

“Ovo nije politika, ovo je odmazda, ovo je pokušaj da svoj bes iskale na Srbima sa prostora Kosova i Metohije, pokušavajući da prekinu svaku vezu imeÄ‘u njih, Vlade Republike Srbije i njihovog predsednika. To jednostavno neće biti moguće, nije moguće, nikada u tome nisu uspeli, neće uspeti ni ovaj put”, rekao je Vulin.

Ističe da je ovo test za novu briselsku administraciju – da li su u stanju da ostvare svoj autoritet, da obezbede bar elementarno kretanje ljudi, kada nisu uspeli da obezede kretanje robe.

“Ja se nadam da će nova briselska administracija napustiti onu praksu saopštenja u kojima obe strane treba da se uzdrĹľe i u kojima stalno pokušavaju da izjednaÄŤe Srbiju sa šiptarskim rukovodstvom”, izjavio je ministar.

EU ima priliku da se uveri u prave ciljeve Prištine

Povodom odluke Prištine oglasila se i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović koja je poručila da najnoviji potez Prištine predstavlja antievropski potez.

“Zabrana ulaska srpskim zvaniÄŤnicima na teritoriju KiM je najnoviji antievropski potez Prištine, koja svesno, sistematski i ciljano gazi sve temeljne evropske vrednosti i dodatno unazaÄ‘uje mogućnost nastavka dijaloga”, ocenjuje Joksimovićeva.

Joksimovićeva je, na pitanje Tanjuga da komentariše zabranu ulaska srpskim zvaničnicima na KiM, rekla da Priština, pored već višemesečnog demonstriranog nepoštovanja principa slobodnog protoka robe i usluga uvođenjem tarifa na robu iz Centralne Srbije i BiH, sada ide korak dalje, ka nipodaštavanju još jedne ključne i temeljne evropske vrednosti – slobode kretanja ljudi.

Dodaje da EU i njene članice sada imaju priliku da se uvere u pravu prirodu i ciljeve Prištine.

“EU i ÄŤlanice imaju priliku da se uvere u pravu prirodu i ciljeve Pristine, koja svesno, sistematski i ciljano gazi sve temeljne evropske vrednosti i dodatno unazaÄ‘uje mogućnost nastavka dijaloga i pokušaja nalaĹľenja odrĹľivih rešenja koje predsednik VuÄŤić i Vlada Srbije odgovorno i rešeno zagovaraju”, istakla je ministarka.

Ranije danas Priština je donela odluku da nijednom srpskom zvaničniku ne treba dozvoliti ulazak na teritoriju Kosmeta.Izvorni link

Slični artikli

Top