Stranica
Home > Vesti > Äurić sa ambasadorom Francuske o situaciji na KiM

Äurić sa ambasadorom Francuske o situaciji na KiM


Äurić i Falkoni razgovarali su o perspektivama za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, sa ciljem postizanja kompromisnih rešenja koja će otvoriti perspektive za društveni i ekonomski razvoj na KiM i doprineti trajnoj stabilizaciji prilika u regionu, navodi se u saopštenju.

Direktor Kancelarije za KiM je pozdravio rešenost Francuske, kao jedne od najuticajnijih država EU, da se aktivnije uključi u proces rešavanja pitanja KiM, izrazivši očekivanje da će to angažovanje, bez obzira na razlike u stavu po pitanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, biti u duhu tradicionalnog prijateljstva srpskog i francuskog naroda.

Äurić je informisao je ambasadora Francuske o teškim uslovima Ĺľivota srpskog naroda u našoj juĹľnoj pokrajini i stalnim nastojanjima Prištine da ograniÄŤi ljudska i politiÄŤka prava Srba.

Poseban akcenat stavio je na analizu posledica anticivilizacijskih taksi na robu iz centralne Srbije i sve češće provokativne akcije Prištine sa severu pokrajine.

Na sastanku je bilo reči i o predstojećim parlamentarnim izborima na KiM i konstatovano da je veoma važno da oni proteknu mirno i u demokratskoj atmosferi.

Äurić je upozorio na sve izraĹľenije antisrpske poruke albanskih politiÄŤkih aktera u predizbornoj kampanji i onemogućivanje glasanja sa srpskim dokumentima.

Konstatovao je i da je nedavna poseta predsednika Emanuela Makrona Beogradu bila veoma važan događaj za odnose dveju zemalja i da je to bila izuzetna prilika za produbljivanje saradnje predsednika Srbije Aleksandra Vućića i predsednika Francuske.

 Izvorni link

Slični artikli

Top