Stranica
Home > Vesti > Bilateralni sastanci Dačića u Londonu

Bilateralni sastanci Dačića u Londonu


Ivica Dačić se sastao sa državnim ministrom za Komonvelt i UN lordom Tarikom Ahmadom od Vimbldona, a tokom susreta je izraženo obostrano zadovoljstvo zbog nedavne posete lorda Ahmada Beogradu.

Visoki britanski zvaničnik zahvalio je ministru Dačiću na snažnoj izjavi podrške koju je tom prilikom dao u vezi se borbom protiv seksualnog nasilja u konfliktima.

Ĺ ef srpske diplomatije obavestio je da se Srbija pridruĹľuje zajedniÄŤkoj izjavi kojom zemlje uÄŤesnice Globalne konferencije za slobodu medija izraĹľavaju zabrinutost za globalne negativne trendove u oblasti slobode medije i izraĹľavaju spremnost da daju aktivni doprinos u borbi za nezavisno i odgovorno novinarstvo.

Na sastanku je konstatovano i da postoji obostrana politička volja da se iskoristi pozitivan momentum u bilateralnim odnosima, za koje lord Ahmad smatra da će biti održan bez obzira na ličnost budućeg premijera.

Dačić se, takođe, sastao i sa državnim sekretarom SAD za Evropu i Evroaziju Filipom Rikerom.

Zvaničnici su dogovorili međusobni susret na Ministarskoj konferenciji posvećenoj religijskim slobodama koja će se 16. i 17. jula održati u Vašingtonu, na kojoj će učestvovati ministar Dačić.

Ministar se, zatim, sastao i sa predsedavajućim Komitetu za spoljne poslove Donjeg doma britanskog parlamenta Tomom Tugendotom.

Iskazano je zajedničko interesovanje za unapređenje bilateralnih odnosa i češću komunikaciju na najvišem nivou.

Tugendot je prihvatio poziv ministra Dačića da poseti Beograd.

Istakao je da smatra da je intenziviranje ekonomske i političke saradnje najbolji put za stvaranje čvrstih veza između Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva, koje imaju i svoju istorijsku podlogu.Izvorni link

Slični artikli

Top