You are here
Home > Vesti > Brnabić i kineski šef diplomatije o odnosima i saradnji dve zemlje

Brnabić i kineski šef diplomatije o odnosima i saradnji dve zemlje

Fallback Image


Brnabić je zahvalila na pomoći koju je Kina tokom pandemije korona virusa pružila Srbiji u stručnoj medicinskoj pomoći, opremi i podršci u vakcinaciji, saopštila je pres-služba Vlade.

To je, dodala je Brnabićeva, samo učvrstilo čelično prijateljstvo dve zemlje koje se produbljuje i projektom izgradnje fabrike za proizvodnju vakcina kineske kompanije “Sinofarm”.

Brnabićeva je istakla i značaj saradnje sa Kinom na polju razvoja infrastrukture i novih velikih ulaganja kineskih kompanija u Srbiji i pored činjenice da pandemija i dalje traje, uz napomenu da dinamika realizacije većine projekata ide dogovorenim tempom, a da se neki od njih završavaju i brže od rokova predviđenih ugovorom.

Premijerka je posebnu zahvalnost izrazila kada je reč o uspešnoj privatizaciji Železare Smederevo, zahvaljujući kojoj je, kako je naglasila, sačuvano više hiljada radnih mesta, kao i pronalaženju strateškog partnera za RTB Bor.

Srbija, takođe, pridaje veliki značaj i pruža snažnu podršku globalnoj inicijativi kineskog predsednika Si Đinpinga “Pojas i put” i mehanizmu saradnje Kina-zemlje centrale i istočne Evrope, dodala je Brnabićeva.

“Naša ambicija za daljim razvojem političkih, ekonomskih i svih drugih odnosa je velika”, rekla je Brnabić i čestitala kineskoj strani na 100 godina od osnivanja Komunističke partije.

Vang Ji je zahvalio na čestitkama i ukazao da se prijateljstvo dve zemlje, na ravnopravnim osnovama, razvija u korist oba naroda. Kina je, dodao je Vang, spremna da i dalje bude istinski prijatelj Srbiji i zato Beograd može u potpunosti da računa na svaku vrstu pomoći koja bude potrebna.

Prema njegovim rečima, prostora za unapređenje saradnje i dalje ima, posebno kada je reč o robnoj razmeni. Kako je rekoa Vang, s obzirom na to da zna koliko je Brnabićeva lično posvećena razvoju digitalizacije i inovacija, Kina i na tom polju stoji u potpunosti na raspolaganju Srbiji, zaključuje se saopštenju pres-službe Vlade.Izvor

Similar Articles

Top