Stranica
Home > Vesti > Brnabić: Ključna Evropska komisija da Srbiju dovede do Unije

Brnabić: Ključna Evropska komisija da Srbiju dovede do Unije


Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je da je Višegradska četvorka dala veliku podršku agendi proširenja Evropske unije.


Izvor: Tanjug

Tanjug/AP/Petr David Josek

Članice Višegradske četvorke poput Mađarske i Poljske predložene su za značajne pozicije u okviru nove Evropske komisije.

Brnabić je srpskim novinarima u Pragu, nakon radnog sastanka sa liderima Mađarske, Češke, Poljske i Slovačke, a kojem su prisustvovali i premijeri Zapadnog Balkana, kazala da je konstatovano da je ovo ključna Evropska komisija koja mora da doprinese da Srbija i Crna Gora dodju do “samih vrata” EU.

“Da li je to 2025. godina zavisiće i od naših reformi. Ali Evropska unija i zemlje članice moraju da daju mnogo jasniji signal Srbiji i celom regionu da je proširenje zaista na agendi, da ne idemo više sa jednim ili dva poglavlja, ako smo već spremni za mnogo više”, navela je Brnabić.

Navodeći da je sastanak Višegradske četvorke sa Zapadnim Balkanom bio jako dobar i koristan, Brnabić je zahvalila predsedavajućem, češkom premijeru, Andreju Babišu, ali i drugim liderima te grupe na organizaciji događaja.

“Imamo veliku podršku agendi proširenja Evropske unije i radni sastanak dolazi u pravom trenutku. Zemlje Višegradske četvorke su dobile značajne pozicije.

“Mađarska, najverovatnije, ukoliko to bude potvrdio Evropski parlament, dobija komesara za proširenje, Poljska poljoprivredu i čak dva potpredsednika EK”, primetila je Brnabić i dodala da će V4 uputiti i zvanično saopštenje da Unija treba da nastavi i na najkonkretniji način ubrza proširenje.

Kako je precizirala, to znači da Srbija i Crna Gora brže otvaraju poglavlja, a da Albanija i Severna Makedonija dobiju zeleno svetlo u oktobru za otpočinjanje pregovora.

Svi su složili da je situacija sa Bosnom i Hercegovinom najkompleksnija, dodala je.

Brnabić je navela da su lideri dva regiona razgovarali i o infrastukturnim projektima, razvojnim projektima, životnoj sredini, migracijama i bezbednosti.Izvorni link

Slični artikli

Top