Stranica
Home > Vesti > Crnogorci ne žele da rade: Male plate, uvoze sezonce

Crnogorci ne žele da rade: Male plate, uvoze sezonce


Podgorica — Sezonska radna snaga ove turističke sezone nedostaje Crnoj Gori.


Izvor: RTCG, novac.hr

Foto: EPA, KOCA SULEJMANOVIC

Crnogorski zavod za zapošljavanje u odnosu na prošlu godinu povećao kvotu stranih državljana koji mogu biti zaposleni kao sezonci za oko 3.000, na ukupno 18.135 radnika.

“Nemamo dovoljno radne snage. U turizmu imamo potrebu za između pet i sedam hiljada radnika. Crnogorci ne žele da rade jer su plate male. Međutim, one su onolike kolike trenutno mogu biti”, kaže predsednik crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović.

Prosečna plata sezonskog radnika u Crnoj Gori je oko 500 evra. Procene crnogorske Vlade da tokom godine toj zemlji treba oko 20.000 sezonaca.

Stoga je Ministarstvo rada i socijalne zaštite u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje Crne Gore pokrenulo akciju “Zaposlimo domaće”, čiji je cilj angažovanje domaće radne snage tokom letne turističke sezone.

Prošlih godina tokom leta sezonski je bilo angažovano 10.000 radnika Crne Gore, dok je cilj da ove godine zaposle oko 11.000.

U Budvi je leti angažovano najviše sezonskih radnika iz inostranstva. Više od pet hiljada. Pored Crnogoraca radnici na sezonskim poslovima su uglavnom iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Prema podacima Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, na kraju jula u toj zemlji boravilo je gotovo 200.000 turista, što je 13 odsto više nego lani. Najviše ih je u Budvi, Ulcinju i Herceg Novom.

No, iznajmljivači tvrde da su turistički dolasci prepolovljeni, te da statistika pokazuje samo bolju naplatu boravišne takse.

S druge strane, vlasnici luksuznih hotela zadovoljni su ovogodišnjim rezultatima.

Crnogorci izbegavaju i Hrvatsku

Na hrvatskoj obali je na sezonskim poslovima angažovano 105 radnika iz Crne Gore.

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova CG da ovoj susednoj državi nedostaje znatan broj sezonaca.

Državljani Crne Gore su najviše u Hrvatskoj zaposleni kao građevinski radnici, vozači i prodavači.Izvorni link

Slični artikli

Top