You are here
Home > Vesti > Da bi neko izabrao novu vlast, mora da obori staru

Da bi neko izabrao novu vlast, mora da obori staru

Fallback Image


Rekonstrukcija Vlade Crne Gore je mrtav politički proces i Demokratski front (DF) više neće učestvovati u tim pregovorima, saopšteno je 1. novembra iz te vladajuće koalicije.

– Zbog Dritana Abazovića i njegove URA-e i Zdravka Krivokapića se završava ova faza pregovora, i od danas pokrećemo novu inicijativu i izbor nove vlade. Predložićemo parlamentarnoj većini da biramo novu izvršnu vlast, novog premijera i nove ministre, izjavio je čelnik DF-a Andrija Mandić na konferenciji za medije.

Andrija Mandic 02_TANJUG_foto dimitrije goll

Foto: D. Goll / RAS Srbija

Andrija Mandic 02_TANJUG_foto dimitrije goll

Demokratski front je najjači činilac aktuelne koalicione vlasti u Crnoj Gori, koja je izabrala Vladu Zdravka Krivokapića 4. decembra 2020. uz podršku koalicionih partnera iz Demokrata i građanskog pokreta URA, lidera Dritana Abazovića.

Potpredsednik Vlade Crne Gore i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović saopštio je danas da su stavovi URA jednostavni, i da ih je Demokratski front (DF) sve vreme optuživao da nisu za rekonstrukciju Vlade, a sada su došli na njihovo.

Poručio je da bi bilo dobro da se što pre nađe rešenje, jer se moraju glasati veoma važni zakoni.

– Poštujem stav DF, tu smo ako treba da sednemo da se dogovaramo. A oni su došli na ono što smo mi govorili. Naš stav je i ranije bio jasan. Dobro bi bilo da nađemo rešenje da ne gubimo vreme. Ja za to navijam. Da bi birali novu Vladu mora neko oboriti postojeću, da li su kolege spremne da idu na to, ja ne znam, rekao je Abazović.

Dritan Abazović

Foto: Boris Pejović / EPA;

Dritan Abazović

Razgovori o razrešenju krize vlasti traju od početka septembra i do sada je održan samo jedan krug pregovora. Drugi, najavljen za 10.oktobar, nije održan.

Od 41 poslanika parlamentarne većine, 38 je saglasno da Vlada treba da bude rekonstruisana ulaskom političara, uključujući i DF, dok tri poslanika URA-e insistiraju na aktuelnom ekspertskom konceptu.

Mandić je kazao da su u DF-u, kao najvećem činiocu vladajuće koalicije, veoma razočarani učinkom Vlade u prethodnih godinu dana, i pozvao predstavnike parlamentarne većine da se izjasne o njihovom predlogu.

– Očekujemo dobre vijesti od onih sa kojima bi željeli da konstituišemo novu vladu sa najmanje podrškom od 41 poslanika, a vrata su otvorena i za predstavnike nacionalnih manjina“, rekao je Mandić.

Iz DF-a su poručili da će sve predloge Vlade nadalje smatrati nelegitimnim, uključujući i predlog budžeta, koji, kako navode, treba da predloži nova Vlada.


[ad_2]
Izvor

Similar Articles

Top