You are here
Home > Vesti > Dačić sutra sa Kukanom i Flakenštajnom o primeni sporazuma o izbornim uslovima

Dačić sutra sa Kukanom i Flakenštajnom o primeni sporazuma o izbornim uslovima

Fallback Image


Predsednik Skupštine Srbije i lider SPS Ivica Dačcić izjavio je danas da će se sutra sastati sa predstavnciima Evropskog parlamenta, Eduardom Kukanom i Knutom Flekenštajnom sa kojima će, kako je rekao, razgovarati o implentaciji postignutog sporazuma vlasti i opozicije o izbornim uslovima.

Dačić je kazao da će u januaru u Beograd doći i poslanica EP Tanja Fajon.

Kako je rekao, ako u Skupštini danas usvoje Zakon o referendumu u ponedeljak bi trebalo da bude izabrano šest članova RIK-a i njihovih zamenika iz redova opozicije, a prema sporazumu vlasti i opozicije.

Dačić je kazao da bi u utorak trebalo da bude održana sednica Skupštine o amandmanima, a da nakon toga sledi raspisivanje referenduma za 16.januar.

– Da bi se stiglo da se Ustav proglasi pre raspuštanja Skupštine – rekao je Dačić novinarima u sedištu Jedinstevene Srbije gde je danas potpisan sporazum SPS i JS o nastavku koalicione saradnje.

Naglasio je da je cilj donošenja Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, koji je danas pred poslanicima, promena Ustava koja se tiče isključivo pravosuđa i i načina izbora sudija, a ne da se menja preambula tog akta.

– ‘Ne može Ustav da se menja amandmanima kako kome pada na pamet. Nema rasprave o tome da će neko menja da menja preambulu zbog Kosova, menja se samo način izbora sudija – rekao je Dačić.

Naveo je da sudije više neće birati Skupština nego nezavisna tela, Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaštva.

– Na kraju, to su svi tražili u našoj zemlji. Da li je to pravo rešenje ili ne, da li je sa aspekta podele vlasti dobro da sudska vlast samu sebe bira, o tome može da se polemiše, ali tako je mišljenje Venecijanske komisije i evropskih institucija, a mi smo u pristupnoj fazi – rekao je Dačić.

Naveo je da je Ustav promenjen 2006.godine i da su svi zakoni trebalo da se usklade sa tim aktom do kraja 2008.godine.

– A mi 13 godina nismo promenili zakon. Ustavom je 2006.godine ukinuta odredba Miloševućevig ustava da na referendum treba da izađe više od 50 odsto građana – rekao je Dačić.

Da bi se obavile ustavne promene, dodao je, neophodno je da se donese Zakon o referendumu koji bi se uskladio sa Ustavom.


[ad_2]
Izvor

Similar Articles

Top