You are here
Home > Vesti > Dačić:Cilj “Otvorenog Balkana” da se olakša život

Dačić:Cilj “Otvorenog Balkana” da se olakša život

Fallback Image


Zemlje koje ne žele da pristupe ”Otvorenom Balkanu’‘ pravdaju odluku time da je to pokušaj velikosrpskog uticaja u regionu ili da je reč o ruskoj ideji što nije tačno, izjavio je danas predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i naglasio da je cilj te inicijative da svima olakša život i funkcionisanje.

Dačić je rekao da ”Otvoreni Balkan” nije zamena za članstvo u EU, kao što se može čuti, već da je ta inicijativa zasnovana na evropskim idejama koje se primenjuju u Uniji.

Kako je rekao za TV Pink, u osnovi te inicjative je ideja o slobodnom protoku robe, ljudi kapitala i da građani regiona putuju bez viza i pasoša.

– Svako ko dođe iz EU u Srbiju, dođe bez vize, a građani bivših republika sa pasošem. Zašto bi pravili te barijere? Ovo su ideje koje su dobre za građane i koje ne zavise od Brisela, već od nas samih – naveo je Dačić.

Dodao je da je Srbija pozvala sve u regionu da se priključe toj inicijativi, a da je odbijanje Crne Gore, kako kaže, bilo motivisano političkim odnosima.

– Kampanja iz Podgorice je da ima nešto sumnjivo u tome čim dolazi iz Beograda – rekao je Dačić i dodao da očekuje da crnogorski premijer Zdravko Krivokapić više pažnje posveti “Otvorenom Balkanu”.

Dačić je ocenio kao pozitivno to što je Krivokapić zvanično posetio Beograd ističući da je najvažnije da se ne gaje antisrpska ili anticrnogorska osećanja već zajedništvo po najvažnijim državnim i nacionalnim pitanjima za obe države.


[ad_2]
Izvor

Similar Articles

Top