Stranica
Home > Vesti > Dijalog na FPN-u proces koji je neophodan društvu

Dijalog na FPN-u proces koji je neophodan društvu


Milan Antonijević je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a rekao da su na sastanku u petak Crta, Cesid i Transparentnost Srbija predstavili ono na čemu rade godinama, i na osnovu toga je započet razgovor sa političkim strankama.

“U jednoj atmosferi koja priliÄŤi Fakultetu politiÄŤkih nauka, a to je mogućnost da ÄŤujete i drugu strani i da se, ipak, razgovara o konkretnim temama. Došli smo do odreÄ‘enih zakljuÄŤaka. Mislim da je bilo konstruktivnije nego na prvom sastanku. Na prvom sastanku smo razgovarali koje sve oblasti treba otvarati, a juÄŤe smo govorili o tome koje konkretno stvari bi trebalo izmeniti. Imali smo i oštrijih tonova, ovo je ipak debata u kojoj uÄŤestvuju sve politiÄŤke stranke”, naveo je Antonijević.

Prema njegovim reÄŤima, usvojen je “Chatham House” pravilo. Ne govori se, kaĹľe, javno o tome šta je ko od ljudi koji su uÄŤestvovali u diskusiji izneo.

“O tome ne govorite javno, govorite o opšten nekom utisku i govorite o tome koje su bile teme koje su pokrivene, da li ima odreÄ‘enih zakljuÄŤaka i sliÄŤno. Tako da je to jedna atmosfera u kojoj moĹľda u okolnostima koje nisu naklonjene dijalogu moĹľete otvoriti prostor”, kazao je Antonijević.

Konsenzus oko pitanja izborne tišine 

Neke od tema su bile upotreba javnih resursa u izbornim kampanjama, funkcionerske kampanje, javnost finasiranja kampanje.

“UÄŤesnici debate su se drĹľali toga. Bilo je malo reÄŤi o medijima. Mislim da je to nešto što je najavilo i sledeću sesiju koju ćemo odrĹľati za desetak dana. Mislimo da je to jedna od dve teme koja moĹľe izazvati velike polemike. Nadam se da ćemo tu imati podršku da na jasan naÄŤin otvorimo pitanja i funkcionisanja medija i mogućnosti da se neke stvari poprave. Srbija će sledeće godine imati jubilej – 30 godina od uspostavljanja višestranaÄŤja. Ĺ˝elimo da to na jedan drugaÄŤiji naÄŤin da obeleĹľimo sa nekim unapreÄ‘enim dokumentima i zakonima koje se sprovode”, naglasio je Antonijević.

Rezultati su, navodi, da se definišu problemi, da se prihvati ono što su organizacije civilnog društva navele, a to su problemi koje su uočile na prethodnim izborima.

“Da se vide naÄŤini na koji se krše zakoni. Postoji konsenzus oko pitanja izborne titšine. Dijalog mora da se vrati u institucije. Govorili smo i o Agenciji za borbu protiv korupcije i njihovoj neaktivnosti. Bilo je reÄŤi i o REM-u i RIK-u. To su neka putanja koja smo otvorili”, istakao je Antonijević.

Razgvor i sa pokretima  

Debata je, smatra oÄŤigledno uzavrela, i da u takvim okolnostima “Chatham House” format je ono što odgovara.

“Mislimo da debata i taj razgovor ne bi bio toliko otvoren, bio bi otvoren medijima i tu bismo videli poÄŤetak kampanje. Nama treba zaista mogućnost da neka pitanja unapredimo. Svi materijali koje su organizacije dostavile su dostupni javnosti. Nakon dijaloga dali smo prostor za davanje izjava. Razgovarali smo i sa novinarskim udruĹľenjima koja bi u sledećem formatu trebalo da imaju svoje mesto, ne samo UNS i NUNS, nego i druga lokalna udruĹľenja”, naveo je Antonijević.

Poziv je, dodaje, otvoren i za one političke subjekte koji nisu imali predstavnike u Skupštini.

“Mi razgovaramo i sa pokretima. Mislimo da je ovo jedan proces koji je društvu neophodan. Nadamo se da ima još vremena za sliÄŤne formate. Pokušali smo da pokaĹľemo da postoji spremnost unutar srpskog društva da pokrene teme koje su veoma teške i da ne moraju neki strani medijatori da uÄŤestvuju u tome”, rekao je Antonijević.

Objašnjava da se po delegacijama i vladajuće i drugih stranaka videlo da je sastanak ozbiljno shvaćen.

“OÄŤekujemo da se u narednim nedeljama vide neke promene”, zakljuÄŤio je Antonijević.Izvorni link

Slični artikli

Top