Stranica
Home > Vesti > Ekološka zaštita bez pesticida: Patke na poljima pirinča

Ekološka zaštita bez pesticida: Patke na poljima pirinča


U određenim delovima sveta nekada su se divlje patke koristile u svrhu zaštite biljaka od korova, a kako se čini, taj trend je ponovo zaživeo.


Izvor: energetskiportal.rs

Svesni svih negativnih posledica koje po životnu sredinu ima upotreba pesticida, u Japanu, Južnoj Koreji, Kini, Bangladešu, Vijetnamu, Iranu, Tajlandu i na Filipinima su se ponovo okrenuli rešenju koje im je poznato već vekovima, te su mnogi poljoprivrednici potpuno izbacili pesticide iz upotrebe.

Osim što divlje patke predstavljaju zdraviji, dokazano su i uspešniji način zaštite biljaka koji rezultuje bogatijim usevima, prenosi Energetski portal.

Bez obzira na vremenske uslove, patke svakog jutra plivaju duž polja pirinča i jedu korov i insekte. Hrane se čak i semenom korova, što sprečava da se korov dalje razvije. Korov upija hranljive materije iz podloge, čime smanjuje njenu količinu dostupnu pirinču, zbog čega i jeste opasan. Patke ne jedu biljku pirinča, a njihov izmet ostaje kao đubrivo, te poljoprivrednici imaju višestruku korist i mogućnost da pirinač u potpunosti gaje bez veštačkih dodataka.

Slična praksa se koristi i na jugu Francuske i u vinogradima u Južnoj Africi. Vinogradarima pomažu indijske patke trkačice, za koje poljoprivrednici veruju da su, ukoliko su psi čovekovi najbolji prijatelji, one čovekovi najbolji pomoćnici.Izvorni link

Slični artikli

Top