Stranica
Home > Vesti > Eksplozija u Arhangelsku – koje rakete su testirali Rusi

Eksplozija u Arhangelsku – koje rakete su testirali Rusi


U zatvorenom gradu Sarovu u ponedeljak je sahranjeno petoro naučnika.

Ruska nuklearna korporacija “Rosatom” je nakon toga saopštila da se radilo o nesreći tokom testiranja rakete na severu Rusije, prenosi Rojters.

Američki zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman rekao je Rojtersu da Vašington nije bio spreman da kaže da li je reč o nuklearnoj eksploziji, ali da veruje da je eksplozija sadržala radioaktivne elemente.

Eksplozija bi mogla da predstavlja korak unazad za ruski program, iako je ostalo nejasno da li se radilo o neuspehu u lansiranju rakete, naveo je neimenovani zvaničnik. 

Prema navodima RT, Vašington veruje da je eksplozija povezana sa hipersoničnim krstarećim raketema 9M730 Burevestnik, za koju NATO koristi kodno ime SSC-X-9 Skyfall.

Kako se navodi, rakete su dizajnirane tako da mogu da krstare po ogromnim prostranstvima, ÄŤak danima oko ÄŤitave planete.

Rusko nastojanje da razvije krstareće hipersoniÄŤne rakete pokrenulo je pitanja o tome da li će takozvani nuklearni sporazum pod nazivom “Novi start”, koji istiÄŤe 2021. godine, biti produĹľen za još pet godina, navodi Rojters.

 Izvorni link

Slični artikli

Top