You are here
Home > Vesti > Eskobar: SAD podržavaju brzi pristup Zapadnog Balkana EU

Eskobar: SAD podržavaju brzi pristup Zapadnog Balkana EU

Fallback Image


Eskobar je, u onlajn obraćanju na Beogradskom bezbednosnom forumu, rekao da je Zapadni Balkan istorijski deo Evrope i ukazao da su neke zemlje na evropskom putu već uznapredovale.

evropska, unija, zapadni, balkan

Ukazao je da je EU pokretač mogućnosti i da je svaka zemlja koja je pristupila postala demokratskija, prosperitenija i stabilnija, a status kandidata pokrenuo je potrebne reforme.

Zbog toga, kaže Eskobar, SAD žele što pre da vide Zapadni Balkan u EU i na tome rade sa evropskim partnerima.

“Dok mnogi na Balkan gledaju kao na prostor konflikata 1990-tih, SAD ga posmatraju kao prostor 21.veka, pun prilika”, objasnio je Eskobar.

Podsetio je da je Zapadni Balkan imao značajan ekonomski rast.

“Privreda Srbije, zemlje koju najbolje poznajem, se od 2000. nije samo udvostručila, već se povećala čak sedam puta, a ima i dalje ogroman potencijal za rast. Fiskalni podaci su zadivljujući”, objasnio je Eskobar.

Naveo je da SAD podržavaju ekonomske integracije na Balkanu kao i projekat “Otvoreni Balkan”.

Ukazao je da je kovid kriza približila zemlje, i da su srpski turisti u većem broju putovali u Albaniju, a građani Albanije dolazili, na primer, na vakcinaciju u Beograd.

“Poslednje dve decenije koliko se bavim ovim regionom gledao sam kako mladi napuštaju Balkan. Oni su uspešni gde god da odu. Treba da im omogućimo da budu uspešni u svojoj zemlji. Sledeći Tesla i Pupin su reć rođeni, samo im treba pružiti priliku na Balkanu”, naglasio je Eskobar.

Dodao je da je razočarajuće što se još uvek razgovara o pitanjima iz 1990-tih. Prema njegovim rečima, neophodni su lideri koji žele da gledaju u budućnost i reše probleme prošlosti.

S tim u vezi je ukazao da i dalje ideja dezintegracije u BiH negativno utiče na ekonomiju.

Na građanima Zapadnog Balkana je, kaže, koje će lidere imati – lidere koji će nastaviti sa ekonomskim napretkom, ili one koji će nastaviti da razgovaraju samo o problemima prošlosti.

“Izbor je na građanima, a ne na međuanrodnoj zajednici”, istakao je Eskobar.

Potrebno je, dodaje, više inkluzije i manje dezintegracije. Naglasio je da će aktuelna američka administracija nastaviti da podržava ljude koji žele transformaciju regiona i dodao da su SAD partneri na putu napretka Zapadnog Balkana.Izvor

Similar Articles

Top