You are here
Home > Vesti > Eskobar: Srbija i Kosovo da nastave dijalog; Dodikovi potezi su opasni

Eskobar: Srbija i Kosovo da nastave dijalog; Dodikovi potezi su opasni

Fallback Image


“Stavili smo jasno do znanja da je dijalog ta forma u kojoj obe strane, kao jednake, moraju da rade na rešavanju svojih razlika i normalizaciji odnosa, idealno, kroz međusobno priznanje”, poručio je Eskobar na slušanju pred Pododborom za Evropu spoljnopolitičkog odbora Predstavničkog doma Kongresa SAD.

gabrijel, eskobar

Pokazalo se da dijalog funkcioniše kao forma rešavanja problema, dodao je on, i naveo da jedva čeka da (specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine) Miroslav Lajčak nastavi snažno da radi na mnogo izazovnijim pitanjima.

“Dijalog je ona forma kroz koji se može naći rešenje. Podržavamo snažno napore Lajčaka da pokrene dijalog, iz naše perspektive tu smo da pomognemo da se dve strane pridržavaju postignutih sporazuma. U međuvremenu, iako nismo deo dijaloga, i dalje radimo vrlo blisko sa Lajčakom da učinimo da obe strane budu fleksibilne i pragmatične , usmerene ka rešenju”, istakao je Eskobar.

On je, takođe, izrazio podršku inicijativi “Otvoreni Balkan”.

“Mislimo da će zbližiti ljude, stvoriti poverenje među ljudima, tako da da podržavamo svaki napor koji približava zemlje ekonomski. Lideri su nas lično uverili da je ta inicijativa otvorena i za ostale zemlje Zapadnog Balkana. Dobro da imamo regionalno tržište sa 20 miliona ljudi”, rekao je Eskobar.

On je napomenuo da administracija predsednika DŽozefa Bajdena ohrabruje i američke privatne investicije u Srbiju.

“Kineske investicije su bile u prednosti jer ih država finansira, ali podržavamo američke investicije u Srbiji”, naveo je on.

Eskobar je pozdravio učešće Vojske Srbije u međunarodnim mirovnim misijama, i ukazao na njenu dobru saradnju sa Nacionalnom gardom Ohaja.

“Naši odnosi sa Srbijom se popravljaju na račun Rusije”, naglasio je on.

Dodikovi potezi su opasni

Eskobar je izjavio da su potezi člana Predsedništva BiH Milorada Dodika “ilegalni i destabilizujući”, kao i da su opasni po Bosnu i Hercegovinu.

On je upozorio da postoje sankcije kao način da se, kako je rekao, ograniče izazovi po teritorijalni integritet BiH.

“Nastavljamo da podržavamo teritorijalni integritet BiH i međunarodno prisustvo u toj zemlji. Radimo sa EU kako bi omogućili evroatlantsku integraciju BiH”, izjavio je Eskobar.

On je rekao da je napredovanje BiH ka Evropskoj uniji uslovljeno promenama Ustava i izbornog zakonodavstva.

Eskobar je dodao da SAD ne odstupaju od Dejtonskog sporazuma iz 1995. godine.

“Taj sporazum nam je pomogao da sačuvamo mir 25 godina i Dejton osigurava nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet države. BiH vidimo jedino uspešnu kao multietničku državu, inkluzivnu i demokratsku zemlju”, rekao je Eskobar.

On je ocenio da unilateralno povlačenje bilo kojeg entiteta iz centralnih institucija BiH opasno.

“Radimo s našim evropskim partnerima, NATO, EUFOR i kancelarijom visokog predstavnika da se tako nešto ne desi”, naglasio je.

Govoreći o Crnoj Gori, Eskobar je dodao da SAD vrše pritisak na tu zemlju da nastavi svoj evropski put.

On kaže da je dobio uveravanja od svih članica vladajuće koalicije da će Crna Gora ostati privržena članstvu u NATO, da neće povući priznanje Kosova i da će nastaviti približavanje EU.

Eskobar je istakao da je Vašington posvećen Zapadnom Balkanu, čemu se, prema njegovim rečima, protive Kina i Rusija, dodavši da SAD to ne smeju to da dopuste.

“Najviše se bojimo ekonomskog uticaja Kine u regionu. Kina sklapa netransparentne energetske i infrastrukturalne ugovore, i to prati određeni politički uticaj”, kazao je on.Izvor

Similar Articles

Top