Stranica
Home > Vesti > EU izdala saopštenje o situaciji u Moldaviji

EU izdala saopštenje o situaciji u Moldaviji


EU obaveštena je o formiranju nove vladine koalicije u Moldaviji i poziva na mir i uzdržanost.


Izvor: Sputnjik

Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Kako su rekli šefica evropske diplomatije Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han, Evrospka unija je spremna da radi sa demokratskom, legitimnom vladom.

„Evropska unija prima k znanju odluke koje je juče doneo parlament Republike Moldavije, uključujući onu o formiranju vladine koalicije“, navodi se u zajedničkom saopštenju članova Evropske komisije.

U saopštenju se napominje da je Evropska unija „spremna da radi sa demokratskom, legitimnom vladom na osnovu uzajamne predanosti reformama i osnovnim principima sadržanim u sporazumu o pridruživanju“.

„Poštovanje vladavine prava i demokratije trebalo bi da ostane osnova naših odnosa. To je takođe najvažnija stvar koju građani Moldavije očekuju i zaslužuju“, ističe se u izjavi.

„U svetlu događaja koji su usledili nakon odluka koje je juče doneo parlament Moldavije, Evropska unija još jednom snažno poziva na smirenost i suzdržanost. Dijalog između demokratski izabranih predstavnika treba da bude ključ za pronalaženje rešenja za trenutnu političku krizu“, navodi Evropska komisija.

Proruska Partija socijalista Moldavije i proevropski blok ACUM formirali su u subotu parlamentarnu većinu, a Moldavija je, nakon tri meseca čekanja, dobila novu vladu. Ustavni sud je ove odluke proglasio nezakonitim, a parlament je kao odgovor na to saopštio da je Demokratska partija, koja je još uvek na vlasti, pokušala da uzurpira vlast preko sudija.Izvorni link

Slični artikli

Top