Stranica
Home > Vesti > EU kaznila Kalkom zbog “predatorskih” cena

EU kaznila Kalkom zbog “predatorskih” cena


Brisel — Evropska komisija saopštila je danas kako je kaznila američkog proizvođača čipova Kalkom sa 242 miliona evra, odnosno 1,27 odsto obrta kompanije u 2018. godini.


Izvor: B92

Foto: Epa/ALBERTO ESTEVEZ

EK navodi da je takvu odluku donela zbog “zloupotrebe dominantne pozicije na tržištu 3G čipseta” i prodavanja ispod proizvodne cene.

Komesarka Evropske komisije za tržišnu konkurentnost Margaret Vestager navela je u saopštenju da je Kalkom nameravao da istisne sa tržišta svog konkurenta Ajseru koji je u vlasništvu Nvidije i čije je sedište u Britaniji, pomoću svoje prakse, “ilegalne prema antimonopolskim zakonima EU”.

“Kalkomovovo starteško ponašanje sprečavalo je konkurentnost i inovacije na tržištu, i ograničavalo izbor potrošačima u tom sektoru sa ogromnom tražnjom i potencijalom za inovativne tehnologije”, navela je Vestager.

Prema nalazima iz istrage EK, Kalkom je zloupotrebu dominantnog položaja na tržištu počinio između sredine 2009. i sredine 2011. godine prodajući neke od svojih UMTS čipseta Huaveiju i ZTE-ju ispod cene sa ciljem da eliminiše konkurenciju.

Prošle godine, proizvođač čipova kažnjen je od strane EU 997 miliona evra zbog plaćanja Eplu da koristi samo njegove čipove za ajfon.Izvorni link

Slični artikli

Top