Stranica
Home > Vesti > Evropa bi mogla da pokrije svetske potrebe za energijom u narednih 30 godina

Evropa bi mogla da pokrije svetske potrebe za energijom u narednih 30 godina


Podgorica — Gradnja kopnenih vetroelektrana u Evropi mogla bi pokriti svetske potrebe za energijom, pokazalo je istraživanje koje je objavio Svetski ekonomski forum (WEF).Foto: Epa, Ingo Wagner

Istraživači britanskog Univerziteta Saseks i danskog Univerziteta u Arhusu razvili su tehnike mapiranja ukupnih potencijala kopnenih vetroelektrana širom Evrope.

Istraživanje je pokazalo da bi Evropa mogla da proizvede 100 puta više energije u odnosu na trenutnu proizvodnju kopnenih vetroelektrana, piše Investitor.

Što se tiče potencijala u regionu, Bosna i Hercegovina i Makedonija u grupi su zemalja sa najvećim potencijalom za eksploataciju energije vetra. U tim zemljama potencijal je procenjen na više od 6,2 MW po kvadratnom kilometru.

Srbija, Albanija, i Crna Gora iz vetroelektrana bi mogle da proizvedu između 4,5 i 6,2 MW po kvadratnom kilometru.

Hrvatska i Slovenija svrstane su u grupu zemalja koje mogu da proizvedu od 1,2 do 1,9 MW električne energije iz vetroelektrana po kvadratnom kilometru.

Istraživanje je pokazalo da je 46 odsto evropskog kopna prikladno za izgradnju vetroturbina nakon izuzimanja urbanih sredina, vojnih postrojenja i drugih područja nepogodnih za eksploataciju vetra.

Ako bi taj potencijal bio u potpunosti iskorišćen, Evropa bi mogla pokriti potrebe celog sveta za energijom, i to već do 2050.Izvorni link

Slični artikli

Top