Stranica
Home > Vesti > Evropa nas tretira gore nego Kina

Evropa nas tretira gore nego Kina


Donald Tramp je za televiziju Foks rekao da “evropske drĹľave Ĺľele da iskoriste Ameriku i da imaju gore trgovinske barijere nego Kina”, preneo je Politiko.

Govoreći o susretu sa kineskim predsednikom Si Äinpingom na samitu G-20, Tramp je signalizovao da je više raspoloĹľen da se pribliĹľi Pekingu, nego Briselu.

AmeriÄŤki predsednik je predsednika Evropske komisije Ĺ˝an Klod Junkera opisao kao “fantastiÄŤanog dĹľentlmena i poslovnog ÄŤoveka i izuzetno teškog”, ali nije imao lepih reÄŤi za Margaret Vestager, jednu od kljuÄŤnih ÄŤlanica Junkerovog tima.

“Postoji Ĺľena u Evropi, ne Ĺľelim da joj spomenem ime, koja mrzi Ameriku više nego bilo koja osoba sa kojom sam se ikada sreo. Ĺ ta ona radi, tuĹľi sve naše kompanije”, rekao je Tramp.

Dodao je da je Evropa meÄ‘usobnu trgovinu sa SAD uÄŤinila gotovo nemogućom. “Evropa nas tretira gore nego Kina, što je veoma nepravedno”, ocenio je Tramp.

Prvi čovek Amerike je govorio i o učešću evropskih zemalja u finansiranju NATO-a.

“Ljudi ne znaju da mi plaćamo gotovo 100 odsto troškova NATO-a i da NemaÄŤka ne plaća ono što bi trebalo da plaća. Samo sedam drĹľava plaća koliko treba”, rekao je Tramp.

Istakao je da je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg njegov najveći fan koji, kako kaĹľe, uvek istiÄŤe “da nije bilo predsednika Trampa, mi ne bismo ni imali NATO”.Izvorni link

Slični artikli

Top