You are here
Home > Vesti > Evropa: Rekordan broj novozaraženih u Bugarskoj, u Rusiji nema smrtnih slučajeva uzrokovanih vakcinom

Evropa: Rekordan broj novozaraženih u Bugarskoj, u Rusiji nema smrtnih slučajeva uzrokovanih vakcinom

Fallback Image


U prethodnom danu prijavljena su 5.863 nova slučaja.

Kako prenosi Rojters, na bolničkom lečenju je 7.300 pacijenata, a od 700 mesta na intenzivnoj nezi širom zemlje, 608 je zauzeto.

kovid, vakcinacija, vakcina, vakcine, pandemija, covid, korona, karantin, izolacija, antigenski, test, testiranje, virus, soj, prevencija, pixabay, 2

Zbog porasta hospitalizacija Bugarska se suočava i sa nedostatkom medicinskog osoblja.

Suočena sa rastućim infekcijama i najsporijom vakcinacijom među zemljama EU, Bugarska sa sedam miliona stanovnika i 23.440 preminulih od kovida od početka pandemije, uvela je kao obavezne zdravstvene propusnice za većinu zatvorenih javnih prostora.

Nova ograničenja izazvala su proteste, a neke političke stranke optužuju privremenu vladu da nije uspela da upravlja pandemijom uoči parlamentarnih izbora 14. novembra.

Broj vakcinisanih, kojih je samo 24 odsto u odrasloj populaciji, u odnosu na 74 odsto što je prosek u EU, povećao se od prošlog četvrtka, kada su vlasti između ostalog ograničile pristup restoranima, bioskopima i teretanama, samo za one koji su imunizovani, oporavili se od virusa ili imaju negativan test na kovid-19.

Češka: Broj zaraženih premašio 6.000, prvi put od aprila

Češka je danas prijavila 6.274 nova slučaja kovida-19, što je skoro udvostručen broj za nedelju dana u trenutku kada zemlja nastoji da obuzda novi talas pandemije.

Najnoviji broj zaraženih je najveći od 7. aprila u Češkoj, zemlji sa populacijom od 10,7 miliona ljudi, prenosi agencija Rojters.

Broj hospitalizovanih je od 26. oktobra porastao na 1.146, u odnosu na 249 sa početka meseca, dok je 166 osoba na intenzivnoj nezi, pokazuju podaci češkog Ministarstva zdravlja.

Uprkos ubrzanom trendu rasta, broj novih slučajeva i hospitalizacija je i dalje daleko ispod vrhunca sa početka 2021. godine i kraja prošle godine.

Vakcinacija je počela da ubrzava nakon usporavanja, a u Češkoj je kompletno vakcinisano 6,06 miliona ljudi.

U Rusiji nema smrtnih slučajeva uzrokovanih vakcinom

Do sada nije bilo smrtnih slučajeva koji su uzrokovani primanjem vakcine protiv korona virusa registrovane u Rusiji, rekao je danas šef laboratorijskog ruskog instituta Gamaleja Vladimir Guščin za “Prvi kanal”.

“U ovom trenutku, s obzirom da je više od 100 miliona ljudi vakcinisano, znamo da su slučajevi štetnih reakcija na vakcinu sporadični, a iznos je, otprilike jedan slučaj na stopu od milion vakcinisanih”, naveo je Guščin, prenosi Tas s.

Guščin je istakao da u Rusiji do sada niko preminuo od posledica primanja vakcine protiv korona virusa i dodao da ruski naučnici imaju potrebne tehnološke kapacitete koji bi napravili vakcinu koja bi se prilagodila novim sojevima korona virusa, ali da trenutno nema takvih potreba.

“Trenutna vakcina je toliko efikasna da apsolutno nema smisla da je menjate”, rekao je Guščin.

Naveo je da imaju podatke iz studije koji pokazuju da je efikasnost vakcine Sputnjik V protiv korona virusa 83 odsto, da vakcina štiti od hospitalizacije 90 odsto, a od smrti 95 odsto.

Dodao je da se ovi podaci odnose na novi delta soj i njegove izvedene varijante, koje su prisutne u Moskvi od juna meseca.

U Rusiji je do danas potvrđeno 8.316.019 slučajeva korona virusa, dok je od početka pandemije zabeleženo 232.775 smrtnih slučajeva.Izvor

Similar Articles

Top