You are here
Home > Vesti > Evropa: U Bugarskoj na kovid odeljenjima 90 odsto pacijenata nevakcinisano

Evropa: U Bugarskoj na kovid odeljenjima 90 odsto pacijenata nevakcinisano

Fallback Image


Bugarski zdravstveni zvaničnici za ovakvo stanje krive nepoverenje javnosti u vakcine i vladu, pošto je samo jedan od četiri punoletna građana vakcinisan, preneo je AP.

kovid, vakcinacija, vakcina, vakcine, pandemija, covid, korona, karantin, izolacija, antigenski, test, testiranje, virus, soj, prevencija, unsplash, 2

Bugarska je danas prijavila 5.178 novozaražnenih korona virusom i 124 smrtna slučaja.

Različitim metodama testirano je 49.300 uzoraka, a ukupan broj preminulih od početka pandemije je 23.718.

U prethodne dve nedelje, Bugarska je imala najveću stopu smrtnosti u Evropskoj uniji, dodaje se u tekstu američke novinske agencije.

Rusija neće da zatvara granice zbog kovida

Nema potrebe da se zatvaraju ruske granice zbog širenja korona virusa u zemlji, rekla je direktorka sanitarnog nadzornog tela Ana Popova.

“Apsolutno nema potrebe za zatvaranjem državne granice. Infekcija se širi unutar zemlje. Nemamo slučajeve iz inostranstva”, rekla je ona za televizijski kanal Rosija-1, prenosi TAS S.

Prema njenim rečima, samo jedan odsto PCR testova uzetih od putnika koji se vraćaju iz inostranstva su pozitivni na kovid.

“Zaustavljamo uvezene slučajeve, jer svako ko uđe ili se vrati u Rusiju prolazi kroz PCR test. A procenat pozitivnih PCR testova je veoma mali, ispod jednog procenta”, navela je Popova.

Slovenija: Raste broj novoinficiranih korona virusom

U poslednja 24 sata u Sloveniji je evidentirano 2.985 novoinficiranih korona virusom, što je rekordan broj u ovom talasu.

Čak 39 odsto testiranih je zaraženo, navodi se u istraživanju Nacionalonog Instituta za javno zdravlje (NIJZ), prenosi STA.

Podaci pokazuju da je u poslednjem dvonedeljnom preseku epidemiološke situacije ustanovljeno da je na 100 hiljada ljudi zaraženo čak 1.263, što je za 73 više nego dan ranije.

U NIJZ procenjuju da u Sloveniji u ovom trenutku ima preko 26.600 slučajeva kovida-19.

Trst: Protestovali, pa se zarazili kovidom-19

U Trstu svakodnevno raste broj novozaraženih od kovida-19, na stotinu hiljada stanovnika registrovano je 256 novih slučajeva infekcije tako da grad, prema rečima prefekta Valerija Valenti, rizikuje da bude proglašen “žutom ili čak crvenom zonom”, što podrazumeva nove strožije anti-kovid mere.

Kako piše lokalni list “Pikolo”, porast broja zaraženih posledica je nedavnih ponovljenih protesta lučkih radnika koji su na ulicama demonstrirali protiv vladine odluke o obaveznom posedovanju “zelene propusnice” (Grin pas), potvrde o vakcinaciji.

Prema odluci italijanske vlade od 15. oktobra, svi zaposleni moraju da poseduju “zelenu propusnicu” da bi mogli biti na svom radnom mestu.

Radnici tršćanske luke su protestovali protiv te mere, a sada su najbrojniji među novozaraženima od kovida-19.

Marširali su ulicama grada bez zaštitnih maski provodili su zajedno puno vremena, kaže virolog Fabio barbone, šef anti-kovid tima regiona Friuli Venecija Đulija.

Novi rekord u Austriji – 6.102 novozaraženih za dan

Austrija u protekla dva dana beleži ogroman skok broja novozaraženih na dnevnom nivou, i nakon jučerašnjih više od 5.700, danas registruje 6.102 novoobolela od korona virusa.

Poređenja radi, prošle subote bilo je 3.756 zaraženih kovidom 19 za dan.

Najveća žarišta su pokrajine Gornja Austrija sa 1.892 zaraženih, kao i Donja Austrija za 1.076 i Beč sa 745 novoobolelih.

U protekla 24 sata registrovano je i 12 preminulih od korona virusa.

Istovremeno, skače i broj hospitalizovanih, koji je u poslednja 24 sata porastao za 36 kovid pacijenata, na ukupno 1.406 obolelih u bolnicama.

Na intenzivnoj nezi je 273 pacijenata.

Austrija se time bliži novom pooštravanju mera, jer plan vlade predviđa da se, kada popunjenost kapaciteta na intenzivnoj nezi dostigne brojku od 300, primenjuje drugi nivo mera, odnosno prelazak sa 3G na 2,5G pravilo što znači da se više neće prihvatati antigenski testovi za pristup svuda gde je to potrebno, pa od 1. novembra i za odlazak na radno mesto.Izvor

Similar Articles

Top