You are here
Home > Vesti > Evropa: Zabeležen rekordan broj zaraženih u Austriji i Rusiji, u Ukrajini rekord broja preminulih

Evropa: Zabeležen rekordan broj zaraženih u Austriji i Rusiji, u Ukrajini rekord broja preminulih

Fallback Image


Austrijski kancelar Aleksander Šalenberg saopštio je da se ubrzava ranije usvojeni plan sa pet nivoa i da će se od ponedeljka primeniti nivo četiri.

evropa, mapa, zariste, korona, virus, covid, 19, kovid, 19, epidemija, pandemija, 15

To znači da će se od ponedeljka širom zemlje primeniti “2G” pravilo koje predviđa da pristup ugostiteljskim objektima, uslužnim delatnostima i slično dobijaju samo lica koja imaju sertifikat o vakcinaciji ili potvrdu o preležanom kovidu 19 ne stariju od 180 dana.

Istovremeno je naglašeno da na radnom mestu ostaje na snazi “3G” pravilo, a to znači da će pored potvrde o vakcinaciji ili preležanom kovid19, važiti i negativan test.

Odlukom vlade nevakcinisani su de fakto sprečeni da koriste ugostiteljske objekte, hotele, kulturne ustanove, ustanove zabave, sportske manifestacije i manifestacije sa više od 25 osoba.

Dogovoreno je da se primeni i četvoronedeljni prelazni rok koji će omogućiti osobama sa primljenom jednom dozvolom vakcine da uz PCR test ispune uslov “2G”.

Takođe je odlučeno da se uvede opšta obaveza nošenja maski više zaštitnog nivoa FFP2 u svim prodavnicama, muzejima i bibliotekama.

Rok važenja takozvanog “Zelenog pasoša” smanjen je sa godinu dana na devet meseci od druge doze.

Sve osobe koje su primile vakcinu “Džonson i Džonson” moraće do 3. januara da prime drugu dozu kako bi imali i dalje važeći “Zeleni pasoš”.

Što se dece tiče, za ulazak na mesta za koja važi “2G” pravilo važiće i dalje takozvani “Nindža pas”, u kojem se nalaze nalepnice o obavljenom testiranju u školi, gde se tri puta nedeljno vrši testiranje đaka.

“Situacija u Austriji je veoma ozbiljna, kao i u nizu drugih evropskih država. Dinamika je neverovatna i popunjenost kapaciteta na intenzivnoj nezi raste jasno brže nego što se očekivalo. U našoj je odgovornosti da zaštitimo građane. Tu odgovornost smo preuzeli”, poručio je Šalenberg na konferenciji za novinare.

Ukazao je da je veoma važno brzo delovanje, pre svega i ako se želi “spasiti” Božić i zimska turistička sezona.

Ministar zdravlja Volfgang Mikštajn rekao je da će već za par dana biti prekoračen broj od 500 popunjenih kreveta na intenzivnoj nezi.

Istovremeno je ukazao na delotvornost vakcine, rekavši da uglavnom nevakcinisani prete da teško obole i dospeju na intenzivnu negu.

Mikštajn je preneo da je sa pokrajinama dogovoreno da se sa strožijim merama osigura veća bezbednost.

“Dugoročno ćemo ovu pandemiju samo svi zajedno moći savladati ako što više ljudi u Austriji bude zaštićeno vakcinom”, poručio je on.

Prema prognozama, u novembru se očekuje da će broj dnevno novozaraženih dostići 15.000 do 20.000.

U Austriji rekordnih 9.943 novozaraženih za jedan dan

U Austriji je danas registrovan najveći broj novozaraženih na dnevnom nivou od početka pandemije korona virusa – 9.943 obolelih u protekla 24 sata.

Još pre nedelju dana, taj broj je bio na 6.102 obolelih za dan.

Pet od devet austrijskih pokrajina beleži četvorocifren broj novozarženih

Najdramatičnije je u Gornjoj Austirji sa 2.791 obolelim, zatim sledi Donja Austrija sa 1.788 obolelih, Štajerska sa 1.207, Beč sa 1.121 i Salczburg sa 1.021 novozaraženim.

Takođe, beleži se i broj hospitalizovanih kovid pacijenata, a na intenzivnoj nezi nalazi se 359 osoba.

Broj preminulih od korona virusa u poslednja 24 sata je 31.

Inače, u protekla 24 sata, u Austriji je sprovedeno 186.022 PCR testova.

Austrijska vlada, zbog dramatičnog rasta broja novoobolelih, sinoć je donela odluku da se od ponedeljka, 8. novembra, primeni nivo 4 ranije usvojenog plana, koji predvđa primenu pravila 2G.

To pravilo znači da će samo vakcinisani i oni koji su preležali koronu pre manje od šest meseci moći da posećuuju restorane, frizerske i kozmetičke salone, kulturne ustanove, zabavne parkove…

Rusija: Rekordan broj novozaraženih u poslednja 24 sata

U poslednja 24 sata u Rusiji je evidentiran rekordan broj od 41.335 novoinficiranih korona virusom, ukupno 8.755.930 od početka pandemije.

Prema podacima ruskog kriznog štaba, stopa porasta broja novozaraženih iznosi 0,47 odsto, a broj novih, dnevnih zaražavanja već četvrti dan premašuje 40.000, prenosi TAS S.

U Rusiji trenutno ima 975.000 kovid pacijenata.

Ukrajina: Rekordan broj preminulih od korona virusa

Ukrajinsko Ministarstvo zdravlja saopštio je danas da je u toj zemlji u proteklih 24 časa zabeležen rekordan broj preminulih od korona virusa, koji iznosi 793.

Istovremeno, tokom proteklog dana registrovano je 25.063 novozaraženih, nešto manje u odnosu na rekordni broj zabeležen u četvrtak, koji je iznosio 27.377, navelo je Ministarstvo, preneo je AP.

Iako su u Ukrajini dostupne četiri različite vakcine protiv korona virusa, samo 17,9 odsto od 41 miliona stanovnika u zemlji je potpuno vakcinisano, što je druga najniža stopa u Evropi posle Jermenije.

U pokušaju da zaustave zarazu, ukrajinske vlasti su zahtevale od nastavnika, državnih službenika i drugih zaposlenih da se u potpunosti vakcinišu do 8. novembra ili će im biti suspendovane plate.

Pored toga, sada je potreban dokaz o vakcinaciji ili negativan test za ulazak u avione, vozove i međugradske autobuse.

Makron u utorak o epidemiji

U Francuskoj je danas u 165 protesta protiv kovid propusnica demonstriralo skoro 29.000 ljudi, od toga više od 3.000 u Parizu, javlja AFP pozivajući se na procene francuskog ministarstva unutrašnjih poslova i najavljuje da bi o situaciji sa koronom u utorak naciji trebalo da se obrati francuski šef države Emanuel Makron.

Demonstracije u počele sredinom jula, a7. avgusta okupilo rekordnih 237.000 demonstranata i od tada pada broj učesnika protesta.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je prošle subote registrovalo padna oko 25.000 učesnika, od kojih nešto vipše od 3.000 u Parizu.

Francuski parlament je u petak odobrio mogućnost korišćenja kovid propusnica do 31. jula iduće godine, a za taj plan glasalo je 118 šposlanika nasuprot 89 glasa protiv i jednim uzdržanim.

Epidemija u Francuskoj napreduje s dolaskom zime, a predsednik Emanuel Makron bi o toj temi trebalo da govori u utorak uveče, navodi AFP.

U petak je u Francuskoj registrovano 8.998 novozaraženih, uz stopu od 2,4 odsto za sedam dana, dok je prethodne sedmice stopa broja pozitivnih među testiranima bila 1,9 odsto.Izvor

Similar Articles

Top