Stranica
Home > Vesti > Evropska komisija kritikuje: Neprihvatljivo bilo kakvo nasilje prema migrantima

Evropska komisija kritikuje: Neprihvatljivo bilo kakvo nasilje prema migrantima


Zagreb — Bilo kakvo nasilje prema migrantima je neprihvatljivo, saopštila je Evropska komisija, povodom događaja na granici BiH i Hrvatske kada je povređeno 18 migranata


Izvor: Tanjug

Ilustracija: Depositphotos/vlakoh

“Videli smo medijske izveštaje. Komisija je uvek zabrinuta u vezi sa izveštajima o lošem tretmanu izbeglica i uzima sve takve optužbe veoma ozbiljno. Bilo koja forma nasilja protiv ili zloupotrebe migranta je neprihvatljiva”, rečeno je zagrebačkoj N1 televiziji u Evropskoj komisiji.

Kako je dodato, službe Evropske komisije su u kontaktu sa hrvatskim vlastima u vezi s optužbama za maltretiranje i onemogućavanja ne-EU državljanima da apliciraju za azil, ali isto tako i u vezi sa implementacijom EU legislative o migrantima i azilu u generalnom smislu.

“Prva i najvažnija odgovornost hrvatskih vlasti je da obezbedi da prava migranata budu poštovana i da imaju pristup procedurama za traženje azila koji mora biti pružen svima koji podnesu aplikaciju u skladu sa EU zakonom”, navodi se u saopštenju EK i dodaje da ta institucija očekuje hitan odgovor hrvatskih vlasti na ove optužbe.

Kada se radi o migracijama na prostoru Zapadnog Balkana Evropska komisija ima vrlo jasne stavove.

“EU podržava Zapadni Balkan kada se radi o upravljanju migracijama i izbegličkom krizom, uključujući obezbeđivanje humanog tretmana ljudi u potrebi. Radimo blisko s vlastima, UN-ovim agencijama i nevladinim organizacijama kako bi se zadovoljile urgentne potrebe novopridošlih kao i onih najugroženijih među izbeglicama”, rečeno je u EK.Izvorni link

Slični artikli

Top