Stranica
Home > Vesti > Francuska kaže da ne može da odobri Libru u Evropi

Francuska kaže da ne može da odobri Libru u Evropi


Pariz — Francuska ponovo napada velike američke tehnološke kompanije, a ovaj put na udaru je Fejsbuk, to jest njihova dugo najavljivana kriptovaluta Libra.


Izvor: B92

Foto: Depositphotos, niphon

“Fejsbukova valuta Libra ne može biti puštena u opticaj u Evropi dok postoji zabrinutost zbog autonomije te kompanije, sistemskih finansijskih rizika i zloupotrebe njene dominantne pozicije na tržištu”, rekao je francuski ministar finansija Bruno le Mer.

“Sve brige oko Libre su ozbiljne i u ovim uslovima ne možemo da odobrimo razvoj Libre na evropskom tlu.”, prenosi CNBC.

Le Mer je otvoreni protivnik Libre još od predstavljanja Fejsbukovog projekta u junu. Pored zabrinutosti da bi kriptovaluta mogla da naruši suverenitet valuta drugih država, on je istakao probleme sa pranjem novca, finansiranjem terorizma i dominacijom na tržištu.

Le Mer je dodao da je sa predsednikom Evropske centralne banke Mariom Dragim i Kristin Lagard razgovarao o kreiranju javne digialne valute.

Za razliku od valuta podržanih od strane Evropske cenralne banke, Libra bi bila pod nadzorom nezavisne neprofitne organizacije sa sedištem u Švajcarskoj pod nazivom Libra Asosijejšn, koja je osnovana od strane Fejsbuka i 27 drugih kompanija, poput PejPala, Vize i Masterkarda.

Francuska je preuzela vodeću ulogu u regulisanju velikih tehnoloških kompanija u Evropi, prenoseći digitalni porez od tri odsto na nekolicinu američkih firmi poput Fejsbuka, Amazona i Gugla.Izvorni link

Slični artikli

Top