You are here
Home > Vesti > Galager zaredio Svalinu za sremskog biskupa koađutora

Galager zaredio Svalinu za sremskog biskupa koađutora


Posetu monsinjora Galagera najavio je i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, koji će sutra sastati sa njim.

Šef srpske diplomatije boravio je u Vatikanu krajem oktobra, kada je i bila otvorena izložba “Srbija i Vatikan 1878-1914”, posvećena bogatoj stogodišnjoj istoriji diplomatskih odnosa Srbije i Svete stolice.

Tom prilikom Selaković, koji je u Vatikanu razgovarao sa Galagerom, naglasio je da je ova poseta veoma značajna.

“Oni imaju principijelan stav nepriznavanja kosovskog separatizma kao državnosti i njihova podrška Srbiji znači izuzetno mnogo”, rekao je tada Selaković.

Upitan može li papa uskoro doći u Srbiju, rekao je da Sveta stolica određuje spoljnopolitičku agendu poseta svog poglavara na osnovu komunikacija sa dominantnim hrišćanskim zajednicama u pojedinim zemljama.

“To znači da je realizacija papine posete u Srbiji usko vezana i za glas SPC”, rekao je Selaković tada i dodao da je uveren da će dve crkve po tom pitanju ostvariti komunikaciju i razgovarati.

Fabijano Svalina imenovan je početkom oktobra za novog biskupa koađutora Sremske biskupije u Srbiji.

Prema odluci Pape Franje, on će biti pomoćnik biskupu Đuri Gasparoviću, a posle njegovog odlaska sa funkcije direktno će ga naslediti.

“Ovo imenovanje za biskupa koađutora u Sremskoj biskupiji u Republici Srbiji, za mene je veliko iznenađenje. Ispred mene su sada novi izazovi. Iskrena srca, u duhu otvorenosti za saradnju i dijalog, verujem da ćemo zajedničkim snagama odgovoriti potrebama Crkve u Sremu u većinski sestrinskoj pravoslavnoj zajednici u Srbiji”, rekao je Svalina.

Biće koađutor dok Gasparević bude na funkciji do napunjene 75. godine.

Poseta Galagera i susreti koji će imati otvaraju svestrani dijalog

Ovo je sigurno, ne samo za Sremsku biskupiju, već je i za celu katoličku crkvu u Srbiji, dan koji obogaćuje čitavu katoličku crkvu, izjavio je danas Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

Pozdravljajući prisustvo Galagera, Hočevar je istakao da to govori o velikoj povezanosti Svete stolice i naših krajeva, konkretno Srbije, posebno nakon što je ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković bio u zvaničnoj poseti Vatikanu.

Hočevar je dodao da se položaj katolika u Srbiji nužno popravlja jer imamo više dijaloga i tražimo nove puteve i preneo da će se Galager sutra videti sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem, predsednicom vlade Anom Brnabić, ministrom spoljnih poslova Srbije Nikolom Selakovićem i sa njegovom svetosti patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem.

“Nikada ne smemo zaboraviti prošlost koja je iza nas, ali sada sve više sarađujemo I tražimo više dijaloga sa većinskom Srpskom pravoslavnom crkvom. To omogućava svestrani dijalog, a dijalog nam otvara nove mogućnosti”, kazao je Hočevar.

Za novog biskupa je rekao da je on pored tipičnog svešteničkog posla radio na području Karitasa, da je bio odgovoran za odnose sa medijima, a osim toga, kako je rekao, “svako novo iskustvo nužno unapređuje jači dijalog unutar naše crkve”.

“To je potrebno jer u tom duhu smo se okupili da podržimo ne samo čin njegovog rukopoloženja već I njega lično u njegovim nastojanjima da služi toj našoj lokalnoj crkvi”, rekao je Hočevar koji je naglasio i a ceremoniji n prisustvuju devetorica biskupa koji su iz Crne Gore, Severne Makedonije, Hrvatske I BiH, kao i iz čitavog regiona.Izvor

Similar Articles

Top