Stranica
Home > Vesti > Gradonačelnik Vukovara: Nije trenutak za veća prava srpske manjine

Gradonačelnik Vukovara: Nije trenutak za veća prava srpske manjine


Vukovar — Povodom odluke Ustavnog suda Hrvatske o potrebi unapređenja prava Srba u Vukovaru, koja se tiču jezika i pisma, oglasio se gradonačelnik tog grada Ivan Penava.


Izvor: Tanjug

Ilustracija: Depositphotos/dbajurin

Penava smatra da nije trenutak za to, jer se, kako je rekao, ne može “preći preko ogromne nepravde iz 1991. godine”.

U Vukovaru je, kaže gradonačelnik, postignut zadovoljavajući stepen komunikacije i suživota što je, po njegovim rečima, ugroženo “nerazumnim” uvođenjem dvojezičnih natpisa u vreme vlade Zorana Milanovića.

Zahvalivši se Ustavnom sudu na “razumevanju za Vukovar”, Penava smatra da su temeljne vrednosti hrvatskog Ustava narušene, kako je rekao, usled “velikosrpske agresije na hrvatsku državu”, kada su Vukovarci masovno ubijani, mučeni, ponižavani, silovani.

On je na konferenciji za novinare rekao da prvo treba rešiti nerešena pitanja iz 1991. godine, a tek onda ona iz kasnijih godina, poput upotrebe jezika i pisma i drugih, prenosi Hina.

“Pustiti, zaboraviti, preći preko ogromne nepravde iz 1991. ne možemo, a nepravdu možemo ispraviti pravednim odnosom, pravednim kaznama i osuđivanjem odgovornih za ono što nam se dogodilo”, naveo je Penava.

Penava je ocenio da su dijalog i saradnja građana Vukovara, pripadnika hrvatskog naroda i srpske nacionalne manjine na zadovoljavajućem nivou, a da bi svako povećanje obima prava pogoršalo međunacionalne odnose.



Izvorni link

Slični artikli

Top