Stranica
Home > Vesti > Gujon: Prolazimo kroz istog “toplog zeca” kao Srbi 1999.

Gujon: Prolazimo kroz istog “toplog zeca” kao Srbi 1999.


Beograd — Francuski humanitarac Arno Gujon kaže da prolazi kroz istog “toplog zeca” kao što su prolazili Srbi 1999. godine.


Izvor: Tanjug

Screenshot/TV Prva

Gujon se zbog “Figaroove” reportaže na deset strana o teškom životu Srba na Kosovu i Metohiji zajedno sa zamenikom glavnog urednika magazina Žan-Kristofom Bisonom našao na meti proalbanskih novinara u Francuskoj. On za današnju “Politiku” navodi da se “očigledno demonizacija nastavlja”.

“Danas prolazimo kroz istog ‘toplog zeca’ kao što su prolazili Srbi 1999. godine. Očigledno je da se demonizacija nastavlja i da su najveće žrtve ne samo Srbi, već i oni koji su na strani istine. U objektivnoj i nepristrasnoj reportaži pokazali smo realnost na terenu i to smeta onima koji pokušavaju da sakriju istinu. Kada već ne mogu argumentima da nam se suprotstave, posežu za ličnim uvredama i nazivaju nas ‘francuskim Miloševićima’, fašistima i ruskim špijunima, s ciljem da nas diskredituju”, kaže Gujon.

On u razgovoru za “Politiku”, upitan da li u zapadnim medijima može da se sazna istina o položaju Srba na KiM, navodi da je “teško na Zapadu biti objektivan jer su sve teme ispolitizovane”.

“Trojica hrabrih francuskih novinara su napravila fenomenalnu reportažu koja istinski govori o humanitarnoj situaciji u enklavama na KiM. U reportaži su čitaoci mogli da saznaju da je srušeno 150 crkava i manastira i kako žive danas, 2019. godine, Srbi u selu Novake kod Prizrena, zašto su i dalje vojnici Kfora sa dugim cevima oko manastira Visoki Dečani”, kazao je Gujon.

Na pitanje o zabrani posete KiM, koju su mu izdale privremene prištinske institucije 10. septembra prošle godine, Gujon je rekao da je njegova žalba odbijena i da ih je posle toga tužio upravnom sudu Kosova i još uvek nije dobio odgovor, a da misli da niko ne zna kada će on stići.

“Besmisleno je da nema odgovora zašto mi je onemogućeno ljudsko pravo da idem na Kosovo i pomažem lokalnim Srbima u enklavama. Ja se nadam da će besmislenu zabranu ukinuti kako bih mogao i ubuduće da pomažem narodu i nastavim humanitarni rad za dobrobit dece”, naveo je francuski humanitarac i dodao da ova zabrana neće zaustaviti rad njegove fondacijeIzvorni link

Slični artikli

Top