You are here
Home > Vesti > Gutereš o samitu G20: Razočaran sam,ali nada nije slomljena; Lideri G20 pozvali da se ograniči globalno zagrevanje

Gutereš o samitu G20: Razočaran sam,ali nada nije slomljena; Lideri G20 pozvali da se ograniči globalno zagrevanje

Fallback Image


“Napuštam Rim sa neostvarenom nadom, ali bar nije sahranjena”, napisao je Gutereš na Tviteru, a prenosi Rojters.

antonio, gutereš

Lideri G20 u nedelju su u finalnom zajedničkom saopštenju sa samita pozvali na smislene i efikasne akcije kako bi se ograničilo globalno zagrevanje, odnosno sprečilo da temperatura na Zemlji poraste za više od 1,5 stepeni Celzijusa.

Ipak, osim obećanja, malo zemalja se obavezalo na nešto konkretno, prenosi Glas Amerike.

Rezultat višednevnih teških pregovora je takav da ostaje još mnogo toga da se dogovori na konferenciji UN o klimi u Glazgovu, gde mnogi putuju direktno iz Rima.

Lideri G20 pozvali da se ograniči globalno zagrevanje

Lideri Grupe 20 najrazvijenijih ekonomija sveta dogovorili su se danas oko finalnog saopštenja u kojem su pozvali na “smislenu i efikasnu” akciju kako bi se ograničilo globalno zagrevanje, odnosno sprečilo da temperatura na Zemlji poraste za više od 1,5 stepeni Celzijusa.

Osim obećanja, malo zemalja se obavezalo na nešto konkretno, što je razočaralo aktiviste koji se bore protiv klimatskih promena.

Rezultat višednevnih teških pregovora je takav da ostaje mnogo toga da se dogovori na konferenciji UN o klimi u Glazgovu, gde će mnogi lideri G20 otputovati direktno iz Rima, ukazuje Rojters.

Lideri G20 kompromisno su se obavezali da će postići neutralnost ugljenika do ili oko sredine veka na završetku dvodnevnog samita.

U finalnom saopštenju se kaže da će “nacionalni planovi smanjenja emisije štetnih gasova biti unapređeni po potrebi”, ali se ne navodi nikakav konkretan rok osim 2050. kada bi trebalo da se prestane sa emitovanjem ugljen dioksida, ističe Glas Amerike.

“Shvatamo da su uticaji klimatskih promena na 1,5 stepeni Celzijusovih mnogo niži nego na 2,0 stepena Celzijusovih. Održavanje na 1,5 stepeni Celzijusovih će zahtevati smislene i efikasne akcije i posvećenost svih zemalja”, navodi se u komunikeu, preneo je Rojte

Prema finalnom kominikeu, oni su se, takođe, saglasili da ukinu javno finansiranje proizvodnje električne energije koja se dobija iz uglja u inostranstvu, ali nisu postavili cilj za postepeno izbacivanje uglja u zemlji, što je jasan znak za najveće zagađivače ugljem Kinu i Indiju, ocenjuje Ap.

Grupa 20, koja uključuje Brazil, Kinu, Indiju, Nemačku i SAD, proizvodi oko 80 odsto od ukupne količine štetnih gasova.

UN su ranije saopštile da će ograničavanje zagrevanja planete za 1,5 stepeni sprečiti da se drastično pogoršaju vremenski uslovi i da poplave, oluje i suše budu ređe.

Da bi se taj cilj postigao, potrebno je do 2050. godine prestati sa emitovanjem ugljen dioksida.

Kina, najveći emiter ugljen dioksida, odredila je sebi rok do 2060, a na 2050. se nisu obavezale ni Indija, ni Rusija.

Stručnjaci u UN upozoravaju da će, čak i ako svi sadašnji nacionalni planovi za borbu protiv klimatskih promena budu implementirani, temperatura porasti za 2,7 stepeni – što će uzrokovati sve više ekstremnih vremenskih prilika i nepogoda.

Dragi: Italija će davati 1,4 milijardi dolara za očuvanje klime

Italija će utrostručiti svoj doprinos finansiranju očuvanju klime na 1,4 milijarde dolara godišnje u narednih pet godina, rekao je italijanski premijer Mario Dragi u završnom govoru na samitu lidera G20 u Rimu.

“Drago mi je što mogu da najavim da će Italija skoro utrostručiti svoje finansijske obaveze na 1,4 milijarde dolara godišnje u narednih pet godina”, rekao je Dragi, preneo je Rojters.

Iznos je znatno manji od onoga što neki istraživački centri procenjuju da bi bio pošten doprinos zemlje fondu od 100 milijardi dolara koji su bogate države obećale za pomoć zemljama u razvoju da se izbore sa klimatskim promenama.

Analitički centar EČO procenjuje da bi pravičan doprinos Italije trebalo da bude oko četiri milijarde dolara.Izvor

Similar Articles

Top