Stranica
Home > Vesti > Han sa srpskim zvaničnicima o reformama i dijalogu sa Prištinom

Han sa srpskim zvaničnicima o reformama i dijalogu sa Prištinom


Johanes Han u dvodnevnu posetu Beogradu dolazi direktno iz jednodnevne posete Skoplju, navodi Tanjug.

Komesar Han će se u Beogradu sastati sa predsednikom i premijerkom Srbije, sa kojima će razgovarati o reformama koje se sprovode na putu ka EU, kao i regionalnim pitanjima.

Predviđeno je da se Han večeras, odmah po dolasku, sastane sa predsednikom Vučićem.

Očekuje se da će se da će dijalog Beograda i Prištine biti jedna od tema razgovora dva zvaničnika.

Komesar Han, koji se već angažovao oko deblokade dijaloga Beograda i Prištine najavio je da će tokom jula ponovo pokušati da motiviše lidere dve strane da se vrate za pregovarački sto.

Posle ostavke premijera privremenih kosovskih institucija Ramuša Haradinaja očekuje se da će Vučić i Han razmotriti novonastalu situaciju i mogućnosti kako dalje sa procesom ukidanja tarifa i normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

OÄŤekivanja od septembarskog sastanka u Parizu

U Briselu oÄŤekuju da će jedan od sledećih koraka u pravcu rešavanja “kosovskog problema” biti septembarski sastanak koji organizuje predsednik Francuske Emanuel Makron sa nemaÄŤkom kancelarkom Angelom Merkel, uz prisustvo evropskih zvaniÄŤnika i lidera sa Zapadnog Balkana.

Drugog dana posete, u petak, Johanes Han se sastaje sa premijerkom Anom Brnabić, sa kojom će razmotriti reformske procese u Srbiji.

Han je prošlog meseca, povodom otvaranja novog poglavlja u pristupnim pregovorima, pozvao Srbiju da ubrza reformski proces i da sa većom odlučnošću radi na vladavini prava, fundamentalnim pravima i demokratskom uparvljanjanju.

Premijerka Srbije i komesar za pristupne pregovore EU u deset časova u petak odražaće i konferenciju za novinare u Vladi Srbije.

Han će tokom boravka u Beogradu, kao ambasador prisustvovati i regionalnoj manifestaciji Sportske igre mladih.

Johanesu Hanu u oktobru istiÄŤe mandat na mestu komesara za pristupne pregovore i susedstvo.

Austrija je kandidovala Hana za treći mandat u Evropskoj komisiji, ali još nije poznato koji resor bi mogao da dobije u narednom mandatu.Izvorni link

Slični artikli

Top