Stranica
Home > Vesti > Haradinaj zahvalio Borisovu na principijelnom stavu prema Kosovu

Haradinaj zahvalio Borisovu na principijelnom stavu prema Kosovu


Ramuš Haradinaj je na Fejsbuku napisao da je odluka da naredni domaćini samita budu Bugarska i Severna Makedonija čini još značajnijim Berlinski proces za Zapadni Balkan.

“Kosovo je vaĹľan deo ovog procesa i stoji uz svoje saveznike kao dodatna vrednost u okviru integracija regiona u EU. Uzajamno priznanje sa Srbijom u postojećim granicama otvorilo bi našu perspektivu”, naveo je Haradinaj.

Dodaje da snaĹľno podrĹľava viziju premijera Borisova o sveobuhvatnoj Evropi “koja prevazilazi umove prošlog veka, umove koji su stvorili tragedije”.

“Bez ukljuÄŤivanja svih drĹľava Zapadnog Balkana kao sastavni deo evropske porodice, EU neće biti potpuna. Hvala ti Bojko”, istakao je Haradinaj.

Borisov je ranije izjavio da bi Žosep Borel, kao budući šef diplomatije EU, trebalo da zastupa stav cele Unije i da bi, bez obzira što Španija ne priznaje nezavisnost Kosova a druge države članice priznaju, u skladu s tim trebalo da postupa.

Na tu izjavu Borisova reagovao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić koji je istakao da stav Evropske unije nije da je Kosovo nezavisno i da Borisov, koji tvrdi da jeste, mora da poštuje taj stav, a ne da drži pridike budućem šefu diplomatije EU. 

Nakon toga, ambasador Srbije u Sofiji pozvan je na sastanak u bugarsko ministarstvo spoljnih poslova, ali i otpravnik poslova Bugarske na razgovor u srpsko ministarstvo spoljnih poslova.



Izvorni link

Slični artikli

Top