You are here
Home > Vesti > “HOĆE VLAST I PRIVILEGIJE” Milićević (SPS) o opoziciji, izborima i saradnji sa SNS, a evo šta kaže o zajedničkom kandidatu za izbore

“HOĆE VLAST I PRIVILEGIJE” Milićević (SPS) o opoziciji, izborima i saradnji sa SNS, a evo šta kaže o zajedničkom kandidatu za izbore

Fallback Image


Potpuno je jasno da opoziciji nije stalo do izbornih uslova već samo do jednoga, a to je kako doći do vlasti i privilegija, i to ako je moguće bez izbora. Ovo u intervjuu za Blic kaže potpredsednik Socijalističke partije Srbije i šef poslaničke grupe socijalista Đorđe Milićević.

Na međustranačkom dijalogu uz posredstvo EU usvojeno je 16 mera, dve su najvažnije foriranje Nadzorngo tela za prećenje medija i promenjeni sastav RIK-a . Kada očekujete da krenu sa radom?

– Što se tiče vladajuće koalicije oba tela mogu vrlo brzo krenuti sa radom, ali je potrebno da opozicija dostavi svoje predloge kao i da se privedu kraju razgovori na drugom koloseku sa strankama opozicije koje nisu želele da razgovaraju sa evroparlamentarcima, jer kao što smo više puta istakli, ovo je proces iz kojeg ne možete nikoga isključiti.

Koji su to promene u izbornim uslovima koje će doneti ove dve najznačajnije mere?

– Evropski paralamentarci kažu da će ove mere doprineti političkom pluralizmu, profesionalnoj stručnosti i povećanju poverenja u izborni proces. Mi sa tim nismo imali problem ni ranije, ali smo prihvatili sve što je Evropski parlament tražio. Mislim da ni jedna vlast nije napravila toliko ustupaka, cilj nam je bio iznalaženje rešenja uz poštovanje razlika.

Šta kažete na kritike opozicije da je dijalog bio farsa, a da će promene biti tek kozmetičke?

opozicija eu delegacija 20210709 tanjug rade prelic beograd Di022713182 preview

Foto: Rade Prelić / Tanjug

opozicija eu delegacija 20210709 tanjug rade prelic beograd Di022713182 preview

– Kao i tokom prve faze međustranačkog dijaloga upravo taj jedan deo opozicije uporno pravi farsu i zamajava javnost kako bi sebe predstavili kao žrtve. Na razgovorima sa evroparlamentarcima su upravo oni insistirali, pri tome ne poštujući institucije sistema zaobilazeći Narodnu skupštinu RS, verovatno verujući da će razgovori u hotelskim lobijima i u Briselu sa evroparlamentarcima biti dovoljni za realizaciju njihovih ciljeva. Danas im ne odgovaraju ni evroparlamentarci, i potpuno je jasno da njima nije stalo do izbornih uslova već samo do jednoga, a to je kako doći do vlasti i privilegija, i to ako je moguće bez izbora. Uz to mislim da veći deo opozicije nije bio protiv ovakvih zaključaka evropskih paralamentaraca nego ih nisu prihvatili iz straha da ih Đilasovi mediji ne ocene da su uz vlast.

Iza nas su izbori u Mionici i Negotinu, očekuju nas novi parlamentarni. Da li će SNS i SPS ići zajedno na listu?

– Izbori u Mionici i Negotinu potvrđuju da vladajuća koalicija ima ogromno poverenje i podršku građana. Još pre godinu dana predsednik SPS Ivica Dačić je jasno rekao, da sve stranke kojima je država na prvom mestu treba da nastupe zajedno i uputio poziv predsedniku najveće političke stranke Aleksandru Vučiću da o tome razgovaramo. Imali smo konstruktivan razgovor što je potvrda međusobnog poverenja i uvažavanja. Mi smo ponosni na sve ono što smo uradili zajedno sa SNS-om u proteklih devet godina i smatramo da je to dobar osnov za nastavak saradnje. Mislim da su lideri naših političkih stranaka napravili dugoročno i strateško partnerstvo koje građani prepoznaju na pravi način, kao i da razmišljaju strateški a ne stranački, a to je kojim putem Srbija treba da ide nakon izbora 2022. godine.

Da li ste za to da Aleksandar Vučić bude zajednički kandidat za predsednika, kao što je to predložio Vaš lider Ivica Dačić?

Foto: Rade Prelić / Tanjug

– U potpunosti podržavam predlog predsednika SPS Ivice Dačića, najvažnije je obezbediti političku stabilnost i politiku kontinuiteta kao bi Srbija nastavila put prosperiteta, napretka i razvoja. Grant toga je državotvorna, jasno utvrđena i usaglašena politika, oličena u zajedničkom kandidatu za predsednika Srbije Aleksandru Vučiću.

Toma Fila, poslanik SPS, pozvao je opozicione stranke da izađu na izbore i poručio da će ako sruše Vučića, ići sa njima u Vladu ako treba. Govori li istinu?

– Moram priznati nisam gledao tu emisiju, ali sam razgovarao sa kolegom Filom, mislim da su reči više izvučene iz konteksta i bombastično predstavljene, nekako smo navikli da uvek postoji potreba sa senzacionalizmom i navodnim trzavicama između SNS i SPS pred izbore, što je daleko od realnosti.

Toma Fila

Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija

Toma Fila

Otkud Fili ta izjava? Da li je brzopleto izgovorio ono što u SPS u stvari misle?

– SPS uvek govori ono što misli, a predsednik SPS Ivica Dačić je bio potpuno jasan kada je reč o narednim predsedničkim, parlamentarnim i gradskim izborima.

Sem izbora, važno unutrašnje pitanje je i dijalog Beograda i Prištine. Predsednik Džo Bajden promešao je karte, imenovao nove ambasadore u regionu a Stejt departmant izaslanike, očekujete li veći pritisak za rešavanje tog pitanja?

– Obzirom da je reč o karijernim diplomatama, ljudima koji jako dobro poznaju prilike na Zapadnom Balkanu, počev od Rambujea, sastavljanja Dejtonskog sporazuma, ratnih sukoba na Kosovu i Metohoji, neke od njih je i Hašim Tači lično odlikova 2018. godine povodom 10 godina od lažne samoproklamovane države Kosovo, pred Srbijom su sigurno velika iskušenja, izazovi i pritisci.

Siguran sam da postoji osmišljena strategija pritisaka, najpre na pet država EU koje nisu priznale Kosovo, zatim na države u regionu koje se utrkuju koja će pre doneti rezoluciju o Srebrenici, potom kontinuirani pokušaj kriminalizacije predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegove porodice, ali i podrška onim nazovite političkim strankama koje polaze od toga, što gore po Srbiju to bolje po nas. Verujem kao i do sada u mudru i racionalnu politiku predsednika Srbija i Vlade RS koja će na najbolji način zaštiti državne i nacionalne interese.

Iza nas je i 5. oktobar, govorili ste da je “dobar za SPS”, i da stranka treba da bude zahvalna na tome. Kakav je sada Vaš stav?

Foto: Rade Prelić / Tanjug

– Simbol propuštenih šansi i izneverenih obećanja, velika prevara, pri tome ne mislim na građane već na one koji su finansirali i organizovali 5. oktobar i spolja i iznutra. Naravno da na neki način treba da im budemo zahvalni, jer da nije bilo 5. oktobra mi ne bi znali ko je u SPS zarad fotelja, a ko zbog ideja. Predsednik SPS vrlo često kaže da nije naša najveća slava u tome da nikada ne padnemo već da kada padnemo znamo da se podignemo, ustanemo i uspravimo i on je to uspeo. Uspeo je da trasira put modernizacije i reforme, dobre stare ideje ali za nova vremena.


[ad_2]
Izvor

Similar Articles

Top