Stranica
Home > Vesti > Hrvatska bi morala da se izvini

Hrvatska bi morala da se izvini


“Od sledbenika Pavelićeve politike vi ne moĹľete da oÄŤekujete da budu zadovoljni zato šo srpski narod obeleĹľava dan svog stradanja. Podsetiću vas da je meni zabranjen ulaz u Hrvatsku kada sam pokušao da odem u Jasenovac da se poklonim senima poklane jasenovaÄŤke dece, a danas su zabranili Vojnoj gimnaziji i Vojnoj akademiji, srpskoj deci, da doÄ‘u na to stratište i pokaĹľu svoje poštovanje prema svim Ĺľrtvama ustaškog reĹľima”, izjavio je Vulin, prenelo je Ministarstvo odbrane. 

Rekao je da “Pavelićevi sledbenici” ne Ĺľele da se Srbi sećaju i da će uÄŤiniti sve da spreÄŤe da se Srbi okupe ÄŤak i oko sena JasenovaÄŤkih muÄŤenika.

“Hrvatska drĹľava bi za ovo morala da se izvini, Hrvatska drĹľava bi morala da kaĹľe da ona sa ovim nema ništa, i ako ima nešto sa ovim, da objasjni kako je moguće da spreÄŤavate ljude da odlaze na jasenovaÄŤke grobove. Da li bi ovo uradila bilo koja druga zemlja u Evropi? Koja bi to zemlja na svetu zabranila, recimo Jevrejima da odu do Aušvica? Koja bi to zemlja na svetu uÄŤinila ako nije sledbenica fašistiÄŤke Pavelićeve ideologije?”, zapitao je ministar Vulin.

Naglasio je da je kao čovek zgađen, a kao antifašista poražen.

“Sedamdeset ÄŤetiri godine nakon završetka Drugog svetskog rata vi imate zemlju u Evropi koja još uvek nije u stanju da napusti ustašku praksu i ustašku ideologiju. Kakva je to poruka? Ne znam da li će svet ćutati na ovo, verovatno hoće, ali Srbi ne bi smeli da ćute. Vojska Srbije će nastaviti da se seća, uvek ćemo obeleĹľavati jasenovaÄŤku tragediju i ovo je sramota za Hrvatsku, a ne za nas”, poruÄŤio je ministar Vulin.

Povodom odbijanja ulaska delegacije VS, Ministarstvo odbrane je saopštilo da je Hrvatska prekršila sva moralna i zakonska načela.

“Za takvo nasilje ne postoji opravdanje ni obrazloĹľenje”, ocenjuje Ministarstvo.Izvorni link

Slični artikli

Top