Stranica
Home > Vesti > Hrvatska zajednica u Srbiji zadovoljna pomacima

Hrvatska zajednica u Srbiji zadovoljna pomacima


Drago Prgomet je rekao da se “postepeno rešavaju problemi koji Hrvatima u Srbiji treba da omoguće oÄŤuvanje nacionalnog identiteta i integriteta, kulture, baštine i obrazovanja”.

Posle posete hrvatskoj zajednici u Srbiji, Prgomet je najavio niz aktivnosti koji bi ubuduće trebalo dodatno da podstaknu očuvanje nacionalnog identiteta Hrvata, posebno u Vojvodini, i da doprinesu kulturnoj i naučnoj saradnji Zagreba i Beograda.

“U Subotici se oÄŤekuje da Gradska skupština potvrdi mreĹľu škola i formiranje Hrvatskog školskog centra, što će biti dodatni podsticaj obrazovnom procesu koji će doprineti oÄŤuvanju identiteta hrvatskih graÄ‘ana u Srbiji”, najavio je Prgomet.

Tokom boravka u Beogradu su mu, kako kaĹľe, “skrenuli paĹľnju” da u glavnom gradu Srbije već dugo postoji ideja o osnivanju Hrvatskog kulturnog centra, institucije koja bi dobila svoj prostor i postala sedište okupljanja Hrvata u Beogradu.

On je uveren da će Vlada Hrvatske “osigurati sredstva da se takav centar opremi i izgradi, ako treba”.

“Posvetiti se Ĺľivotnim temama” 

Prgomet je ukazao da postoji značajno razdoblje od rata do današnjice i da ljudi u regioni treba da se posvete životnim temama.

“Mislim da je dovoljno vremena prošlo od rata i da bismo, konaÄŤno, svi mogli poÄŤeti mnogo jaÄŤe i ozbiljnije da radimo na tome da shvatimo da smo jedni drugima susedi, po onoj narodnoj – dok je susedu dobro i nama će biti dobro”, rekao je Prgomet.

“Mislim da su u interesu i Srbije i Hrvatske dobri odnosi, a da je Hrvatskoj svakako interes da Srbija uÄ‘e u Evropsku uniju, što bio bio veliki dobitak i za graÄ‘ane Srbije. Onda bi i status Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj dobio na zamahu i na kvalitetu Ĺľivota”, kazao je Prgomet.

On je poruÄŤio da i Srbi u Hrvatskoj i Hrvati u Srbiji “treba da ÄŤuvaju svoje baštine i da oplemenjuju prostore na kojima Ĺľive”.Izvorni link

Slični artikli

Top