You are here
Home > Vesti > HVATAJU KORAK SA SAD I BRISELOM I Velika Britanija imenovala čoveka za Zapadni Balkan, a iza svega stoji Džonsonov OZBILJAN PLAN!

HVATAJU KORAK SA SAD I BRISELOM I Velika Britanija imenovala čoveka za Zapadni Balkan, a iza svega stoji Džonsonov OZBILJAN PLAN!

Fallback Image


To što se Velika Britanija odlučila da po prvi put u modernoj istoriji imenuje specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, pokazatelj je da veruje da se Balkan suočava s najozbiljnijom krizom od devedesetih i da postoji stvarni rizik od potresa u regionu u bliskoj budućnosti.

Budući da više nije deo EU, sagovornici “Blica” smatraju i da London ovim pokušava da uhvati korak i pokaže se ravnopravan igrač uz Vašington i Brisel.

Regionom će u ime Velike Britanije ubuduće “operisati” ser Stjuart Pič, koji je u poslednje tri godine bio predsedavajući vojnog komiteta NATO-a, a pre toga je služio i kao načelnik štaba odbrane. Njega je danas premijer Boris Džonson imenovao na tu poziciju, a zvanično objašnjenje za ovaj potez bilo je da se to čini u sklopu “stalne britanske posvećenosti stabilnosti i prosperitetu u regionu”.

Nabrojano je i šta će mu tačno biti zadaci, ali nije propušteno i da se istakne da će sarađivati sa partnerima iz SAD i Evropske Unije, čiji član nisu od januara ove godine.

– U Bosni i Hercegovini (BiH), aktivnosti ser Stjuarta će podržati rad međunarodnog visokog predstavnika Kristijana Šmita, koji i dalje uživa punu podršku Ujedinjenog Kraljevstva. Što se tiče Srbije i Kosova, on će sa našim partnerima raditi na podršci dijalogu Srbije i Kosova, uz posredništvo Evropske unije – saopštila je ambasada Velike Britanije u Srbiji.

Važan deo saopštenja odnosio se na BiH, i da se ova zemlja suočava sa najvećom egzistencijalnom pretnjom svog posleratnog perioda i da postoji stvarna mogućnost dalje podele i sukoba.

– Zajedno sa međunarodnim partnerima, Ujedinjeno Kraljevstvo radi na rešavanju svih pretnji stabilnosti u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom koji je podstakao teško stečeni napredak u Bosni i Hercegovini, tokom poslednjih 26 godina – saopštila je, između ostalog ambasada Velike Britanije u Srbiji.

Džonson: Ne smemo da dozvolimo povratak nasilju

Nova vest prošla nije prošla bez oglašavanja premijera Borisa Džonsona, koji je istakao da se Zapadni Balkan se suočava sa najvećom pretnjom svojoj stabilnosti i bezbednosti u poslednje dve decenije.

Boris Džonson

Foto: Owen Humphreys / Tanjug/AP

Boris Džonson

– Imamo dužnost da učinimo sve što možemo da očuvamo pomake postignute mirom i dijalogom, ne smemo dozvoliti bilo kakav povratak nasilju i podelama iz prošlosti. Veliko iskustvo i stručnost ser Stjuarta će ojačati međunarodne napore da se zaštiti mir i promovišu evroatlantske integracije u ovom ključnom regionu – kazao je Džonson.

Vreme će pokazati hoće li Pič odgovoriti ovom izazovu, a njegova zvanična biografja ukazuje da ima dobre predispoziije.

Ko je Stjuart Pič?

Karijeru je započeo u Kraljevskom ratnom vazduhoplovstvu i to 1977. godine, prva njegova misija je bila letenje u Kanberasu, kao fotografski izviđač. Nakon toga se preselio za komandnu tablu borbenog aviona Tornado GR1.

Od tada je brzo je napredovao i popeo se do viših operativnih komandnih pozicija, zbog čega je učestvovao u akcijama u Turskoj, ali i onima koje su se ticale sprovođenje iračke zone zabranjenih letova nakon prvog Zalivskog rata. Bio je i komandanta britanskih snaga u Italiji tokom početne operacije na Kosovu 1999. godine.

Foto: STEPHANIE LECOCQ / EPA;

Komandovao je operacijama RAF-a u podršci NATO u Avganistanu, Iraku i Libiji, a onda je preuzeo važnu funkciju načelnika Štaba odbrane.

To kaže zvanična biografija, a diplomatski izvori “Blica” ga opisuju kao energičnog i upornog, i spominju da je već nekoliko puta bio u našem regionu.

– Nedavno je bio u Bosni i Hercegovini, poznate su mu prilike i na Kosovu. Dolazio je u Srbiju, ne kao posebni zvaničnik već kao deo tima Velike Britanije a 2019. u ime NATO-a. Zavidnog je iskustva, a sve misije u kojima je učestvovao biće mu korisne za naš region – ističe sagovornik “Blica”.

Važan deo slagalice je i to što će Pič “probiti led” jer do sada ova zemlja nije imala specijalnog izaslanika za Balkan. Jasno je da se time prilagođava postavci koju je sama režirala, jer ranije bila deo EU.

Test živaca između Zapada i dela BiH

A okidač za ovaj potez Velike Britanije je produbljivanje krize u regionu, kao što je jasno navedeno u službenoj izjavi britanske vlade, napominje saradnik Demostata sa Univerziteta Kembridž Timoti Les .

Foto: Shutterstock / RAS Srbija

– Srbi otvoreno osporavaju politički status kvo u Bosni i govore o otcepljenju koji rizikuje reakciju Bošnjaka i ponovni sukob. To se događa dok se produbljuju napetosti između Srbije i Kosova, što se također ističe u vladinoj izjavi. Bez sumnje, Velika Britanija strahuje od regionalnog sukoba neke vrste – ističe Les.

Odluka o imenovanju britanskog izaslanika za Balkan, nastavlja on, prvo takvo imenovanje u moderno doba, odražava novi geopolitički status Britanije.

Timoti Les

Foto: Goran Srdanov / RAS Srbija

Timoti Les

– London smatra da ima ulogu na Balkanu s obzirom na njegovu uključenost u oblikovanje trenutnog regionalnog rešenja, posebno u Bosni i na Kosovu, i ne želi da se njegov rad poništi. Niti želi sukob u koji će možda morati da interveniše. Mora nešto da preduzme. Budući da više nije deo EU i ima ograničen uticaj na politiku Brisela u BiH, to znači slanje svog izaslanika, koji može da zauzme mesto uz omo koje ima Vašington i Brisel – smatra Les.

Uvežbana uloga posrednika

On ukazuje i da je Velika Britanija saopštila da će cilj njenog izaslanika biti jačanje autoriteta OHR-a i dijaloga Srbije i Kosova.

Foto: Olivier Hoslet / EPA;

– Praktično, to će značiti pribegavanje svojoj dobro uvežbanoj ulozi posrednika između SAD-a i EU-a, uz sprovođenje sopstvene politike tamo gde London misli da ima nešto posebno da ponudi – napominje Les.

A hoće li uspeti?

“Ostaje da se vidi”, odgovara Les.

– Ono što je pred nama je test živaca između Zapada i revizionističkih grupa u regiji, ponajviše bosanskih Srba, za koje je ishod neizvestan. Zapad je pokazao svoju odlučnost da podrži regionalno rešenje, a Dodik (Milorad, član Predsedništva BiH) je odustao od svoje ideje o razbijanju bosanske vojske. Međutim, ostaje nejasno koliko će se Zapad odupreti Srbima ako nastave sprovoditi svoje ciljeve, s obzirom na njegovu ravnodušnost prema regionu u prošlosti i produbljivanje političkih problema u sadašnjosti – zaključuje Les.

Milorad Dodik

Foto: Dragan Kujundžić / Tanjug/AP

Milorad Dodik

A ono što sa sigurnošću možemo da kažemo je, dodaje on, samo da je ovo poslednje imenovanje znak da Britanija, kao i druge zapadne zemlje, veruje da se Balkan suočava s najozbiljnijom krizom od 1990-ih i da postoji stvarni rizik od potresa u regionu u bliskoj budućnosti.

Da će Bih biti u fokusu smatra i Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku.

Suzana Grubješić

Foto: Zoran Ilić / RAS Srbija

Suzana Grubješić

– Imenovanjem specijaliste za bezbednost za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan govori o fokusu prvenstveno na situaciju u BiH, da politička kriza ne preraste u bezbednosnu krizu. Tu temu je britanski šef diplomatije pokrenuo i na samitu NATO u Rigi. U odnosu na drugu kriznu tačku na Zapadnom Balkanu, podržavaće dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU – napominje ona.


[ad_2]
Izvor

Similar Articles

Top