You are here
Home > Vesti > Izvući što više za sebe i izbeći ulogu “žrtvenog jagnjeta”

Izvući što više za sebe i izbeći ulogu “žrtvenog jagnjeta”

Fallback Image


Opozicija se “složila da se ni oko čega ne slaže”, i ovaj put. Posle trvenja oko broja kolona, da li će biti saradnje sa onima koji su prošle godine izdali ideju bojkota, sadržine platformi za poboljšanje izbornih uslova, broja i imena pregovarača sa Evropskom Unijom, iskočio je još jedan razlog za neslaganje. Stranke koje bi trebalo da čine okosnicu najvećeg opozicionog bloka – Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa i Narodna stranka Vuka Jeremića – započele su zakulisnu igru prestola oko kandidata za predsedničke izbore.

Kako je Blic objavio, SSP, Narodna stranka i Demokratska stranka planiraju zajednički nastup na izborima koji će biti održani 3. aprila, ali i dalje nisu ni za milimetar bliže dogovoru.

Plan lidera SSP Dragana Đilasa je, kako tvrdi izvor Blica, da Narodna stranka preuzme nezahvalnu ulogu i sa svojim predsedničkim kandidatom, Zdravkom Ponošem, uđe u trku sa Aleksandrom Vučićem, koji će verovatno biti kandidat vladajuće koalicije. To je bitka koju bi mnogi nazvali unapred izgubljenom. Ili barem trkom u kojoj opozicija ima slabe šanse da pobedi.

Ovo nije scenario na koji je spremna Narodna stranka, kako kažu izvori Blica, malo je verovatno bi isturila drugog čoveka i stavila ga u nezavidan položaj, svesna da bi to moglo da ima ozbiljne političke posledice.

Za sebe Đilas, prema saznanjima Blica, ima povoljniju opciju, gledanu iz ugla opozicije, plan je da SSP da kandidata za Beograd, upravo tamo gde i, istraživanja daju veće šanse, a da Marinika Tepić predvodi listu za parlamentarne izbore.

Sem predsedničkog kandidata, blok ima još jednu tačku sporenja i to, prema izvorima Blica, broj mandata, jer lider SSP traži i “lavovski broj mandata i na beogradskoj i na republičkoj listi”.

“Unapred izgubljena bitka”

Kao da to sve nije dovoljno, u borbu su se uključili i predstavnici stranke koji nisu deo ovih pregovora SDS i savetnice za medije lidera Borisa Tadića Marina Komad.

Ona je, istoga dana kada je u medijima osvanulo Ponoševo ime, ocenila je da ništa tog oko objavljivanja u svojstvu predsedničkog kandiadata nije slučajno, ni od strane vlasti, ni od strane opozicije.

– Zar stvarno neko misli da bi SSP pristao na predsedničkog kandidata iz druge stranke, da misle da je moguće dobiti predsedničke izbore? 🙂 Predsednička kandidatura se podešava tako da bude unapred izgubljena bitka, uz napadni PR iz režimskih i tzv. nezavisnih medija… – napisala je na tviteru ona.

Ona je, takođe, pre toga sugerisala i da je Ponoš u stvari igrač za više opcija.

– I tako “iznenada” Vučić u obraćanjima odgovara na izjave Ponoša:) Već viđeni model promocije protikandidata kog Vučić selektuje kao najadekvatnijeg. Baš kao što je i Janković izdvojen pre svega napadima režima. A kako se to sve zajedno završilo nažalost smo videli…- ocenila je ona.

A onda je, kao grom iz vedra neba, ničim izazvano, juče osvanulo saopštenje pokreta “Dosta je bilo”, i to pozdravljanjem (?!) načelnog dogovora SSP i Narodne stranke i DS-a o zajedničkoj listi za predstojeće izbore, kao i najavu njihovog zajedničkog predsedničkog kandidata Zdravka Ponoša.

Foto: P. Marković / RAS Srbija

– Zadatak svih opozicionih lista je da izvedu što više svojih glasača na izbore i da oni glasaju i na predsedničkim izborima, a zajednički cilj je da se dođe do drugog kruga i ukoliko se u tome uspe, Aleksandar Vučić će izgubiti izbore. Predsednički izbori borba za izlaznost i za drugi krug, a sve ostalo je politikanstvo i pokušaj nametanja svojih kandidata i borba unutar opozicije za prevlast, kao što je to svojevremeno bilo sa kandidaturom Saše Jankovića – ocenio je DJB.

O čemu se u stvari radi? Šta govore ova saopštenja? Da li je to znak da opozicija zaista ne može da dođe do dogovora ili je to “tvrđenje pazara” pred dogovor?

Govoreći o svemu tome, izvšrni direktor Cesida Bojan Klačar ocenio je za Blic da je sve ovo čemu trenutno svedočimo samo deo pregovora u okviru kojih stranke pokušavaju da za sebe izbore što bolju poziciju.

Borba za što veći kolač

-Sve informacije koje možemo da gledamo ovih dana i koje ćemo gledati u narednom periodu treba tumačiti kao deo pregovora koji se vode. Kako ja to vidim, gotovo je izvesno da će se ta saradnja ostvariti, ali sada svedočimo pregovorima kako će to na kraju izgledati, ko će biti kandidati, koliku kvotu će ko dobiti … Sve te nastupe treba gledati u svetlu toga da se oni unutar sebe trude da izbore što više – napominje Klačar.

Bojan Klačar

Foto: Nemanja Jovanović / RAS Srbija

Bojan Klačar

Ipak, dodaje on, Ponoš ili bilo ko neće biti dobar kandidat ako njegovo ime ne bude sastavni deo nekih važnih dogovora.

– Svaka stranka koja stane iza sporazuma vodiće računa da joj odgovaraju svi elementi, nijedna neće pristati da ispadne kolateralna šteta, želeće da napravi dobar koalicioni sporazum kako bi sebi obezbedila održivu poziciju za posle izbora. Čini mi se da je vest o Ponošu više test nego dogovor, iako sam odabir kandidata ne bio značio nužno lošiju poziciju za opoziciju ili Narodnu stranku – smatra on.

Ne mora izborni cilj, dodaje Klačar, da bude pobeda na izborima posebno jer ona generalno nje izvesna ni sa nekim drugim kandidatom.

Foto: Đorđe Kojadinović / RAS Srbija

– Može da bude cilj da se jedna osoba profiliše, da se ne dozvoli odlivanje glasova ka nekim drugim kandidatima, ali i da se osnaži i promoviše jedna nova osoba – ističe Klačar.

Dobar predsednički kandidat veoma je važan, naročito ako se ima u vidu da će izbori biti predsednički “obojeni” .

– Zamislite da neko ko je birač opozicione kolone izađe i vidi kandidata koji ne predstavlja dobro te stranke, za koga on da glasa? Opozicija mora dobro da izabere kanidata. Neće ništa značiti dobra lista za parlamentarne i beogradske izbore, bez dobrog predsedničkog imena. A dobar je onaj koji može jasno i verno da reprezentuje sve stranke, u suprotnom to možde da znači gubitak ne samo predsedničkih već i druga izbora – zaključuje on.

Najmanje tri kolona

Opozicija će, ako sada stvari stoje, izaći u najmanje pet kolona – jedna će biti ona koju čini SSP, Narodna stranka, DS a verovatno i PSG, a druga ona čija će okosnica biti “Ne davimo Beograd” i Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića. Zasebno će sigurno ići i pokret “Dveri”, kao i pokret “Dosta je bilo”, a već sada se zna da će jednu činiti i koalicija NADA – POKS i DSS, a pitanje je sa kim će i da li će u savez stupiti SDS Borisa Tadića, ali i LDP Čedomira Jovanovića.

i


[ad_2]
Izvor

Similar Articles

Top