You are here
Home > Vesti > Još rano da se sudi o “Rio Tintu”, čeka se studija uticaja na životnu sredinu

Još rano da se sudi o “Rio Tintu”, čeka se studija uticaja na životnu sredinu

Fallback Image


Institut postavljanja poslaničkih pitanja u Skupštini Srbije traje od 16 do 19 časova.

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović rekla je u Skupštini Srbije da je još rano pričati o zagađenju životne sredine u vezi s projektom kompanije Rio Tinto, jer još nema studije o uticaju na životnu sredinu.

Odgovarajući na pitanje poslanika Vladana Gašića ona je poručila da sasvim sigurno niko ne želi da našteti životnoj sredini ili zdravlju ljudi, te dodala da se radi na obimu i sadržini buduće studije, u čemu učestvuje i javnost, a da će tek nakon toga kompanija izraditi studiju o proceni uticaja na živitnu sredinu.

Ona će, kako je navela, biti transparentna i biće predmet razgovora.

“Sve je sada na bazi pretpostavki oko zagađivanja vode, zemlje. Sve ćemo kroz studiju utvrditi. Ne možemo da osuđujemo unapred”, rekla je Vujovićeva.

Dodala je da je Ministarstvo u svakodnevnoj komunikaciji sa kompanijom i da se prati svaki korak.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je rekao da će se, kako je i najavljeno, kada studija bude gotova odrediti i vreme održavanja referenduma, što će biti prvi put da se o takvoj stvari odlučuje na taj način.

Obradović: Zeleni certifikati su naša budućnost

Za proteklih godinu dana 2.400 inspektora u 46 inspekcija obavilo je milion nadzora i izreklo 10.000 prekršajnih prijava, uz 100 odsto naplate, izjavila je danas u Skupštini Srbije ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Marija Obradović.

“Taj broj inspektora je minimum s kojim radimo. Prioritet su mere protiv kovida, ali ne smemo da zanemarimo i kvalitet vazduha, hrane i zato nam u idealnoj situaciji treba još 1.000 inspektora. To ne možemo brzo da obezbedimo, ali sam uputila sviim minsitarstvima molbu da pokrenu konkurse za radna mesta inspektora u svojim ministarstvima”, izjavila je Obradovićeva odgovarajući na poslaničko pitanje Samira Tandira o tome šta je Vlada uradile za poslednjih 12 meseci.

“Kad je reč o kovid pasošima, posle 22 sata odgovornost moraju da dele ugostitelji, gosti i inspektori. To znači da ugostitelj mora da objasni gostima zašto moraju da imaju certifikat, da gost to shvati i da inspektor savetodavno pomaže”, rekla je ministarka Obradović.Izvor

Similar Articles

Top