Stranica
Home > Vesti > Kandidat za ambasadora SAD u Beogradu u Senatu govorio o Srbiji

Kandidat za ambasadora SAD u Beogradu u Senatu govorio o Srbiji


Entoni Godfri je naglasio da u Beogradu, Prištini, Vašingtonu i Briselu rade sve da nađu način da Srbija i Kosovo dođu do trajnog i održivog rešenja i odstupe od kontraproduktivnih koraka kojima obe strane pribegavaju.

“Obema stranama je potrebno da krenu napred, a naš posao je da to omogućimo”, rekao je Godfri u Senatu, odgovarajući na pitanje demokratske senatorke DĹľin Ĺ ahin o tome šta se moĹľe uÄŤiniti da Srbija i Kosovo doÄ‘u do rešenja, prenosi Glas Amerike.

Demokratska ÄŤlanica Odbora za spoljne poslove u Senatu DĹľin Ĺ ahin rekla je da je nedavna primopredaja ruskih borbenih vozila Srbiji u Nišu dvostruko zabrinjava, zbog toga što Rusija Ĺľeli da utiÄŤe na situaciju u Srbiji i zato što se time zastrašuju ostale zemlje u regionu, imajući u vidu “ulogu Srbije u ratovima devedesetih”, na šta je Godfri odgovorio da će ohrabriti Srbiju da napreduje ka Zapadu, što ukljuÄŤuje i normalizaciju odnosa sa Kosovom.

Godfri je rekao da je posle diplomatske sluĹľbe u Moskvi, “u potpunosti svestan agresivnog ponašanja Rusije, malignog uticaja i kampanje dezinformacija, koju vodi u Evropi”, i da SAD ulaĹľu veliki napor da se tome suprotstave.

Kako je rekao, ukoliko bude izabran za ambasadora, radiće i na poboljšanju odnosa Srbije sa BiH, Crnom Gorom i Hrvatskom, ali će nastaviti da “pritiska” Vladu Srbije da se završi istraga o ubistvu braće Bitići 1999. godine.

Podrška reformama i evropskim integracijama

Kandidat za novog ambasadora istakao je da je u strateškom interesu SAD da se Srbija razvije u modernu, demokratsku i evropsku naciju.

“PodrĹľavamo integraciju Srbije u Evropsku uniju. Zemlja je na prekretnici i lideri moraju da sprovedu reforme kako bi napredovali ka EU”, rekao je Godfri.

Prema njegovim rečima, demokratija i vladavina prava su važan element delovanja SAD u Srbiji, zbog čega on želi da promoviše i brani demokratske vrednosti.

“Nasilje nad novinarima i pretnje nasiljem novinarima u Srbiji povećavaju autocenzuru i spreÄŤavaju mogućnost novinara da objektivno informišu javnost”, rekao je kandidat za novog ambasadora SAD u Srbiji.

Investicije i borba protiv korupcije

Govoreći o ekonomiji, Godfri je istakao da ekonomski razvoj Srbije ima ogroman potencijal zahvaljujući obrazovanoj i talentovanoj radnoj snazi, zbog lokacije koja je važna trgovinska raskrsnica Evrope i dugačke tradicije gostoprimstva.

“Srbija je uÄŤinila velike korake da reformiše svoju ekonomiju, mora i da smanji birokratske prepreke i da se bori protiv posledica korupcije da bi bila privlaÄŤnija za poslovanje”, rekao je Godfri.

Naveo je da će raditi na značajnim američkim investicijama u Srbiji, koje su za sada otvorile 20.000 radnih mesta od 2000. godine.

Kako je ocenio, Srbija je važan partner u vojnim odnosima kao i u misijama za održavanje mira, naglasivši da je saradnja Srbije sa Nacionalnom gardom Ohaja jedna od najuspešnijih u Evropi.

Za odnose SAD i Srbije rekao je da imaju dugu i komplikovanu istoriju, od saveznika u oba svetska rata do teških vremena iz devedesetih godina prošlog veka.

Entoni Godfri trenutno radi kao zamenik ambasadora SAD u Moskvi, a iza sebe ima skoro 40 godina sluĹľbe u ameriÄŤkoj Mornarici i diplomatiji. Diplomirao je na Univerzitetu Kalifornija i govori ruski, turski i srpski jezik.Izvorni link

Slični artikli

Top