Stranica
Home > Vesti > Kfor obeleĹľio dvadeset godina od dolaska na Kosovo

Kfor obeleĹľio dvadeset godina od dolaska na Kosovo


Navršilo se 20 godina od ulaska blizu 50.000 vojnika iz 39 zemalja na Kosovo. U skladu sa mandatom Ujedinjenih nacija i Rezolucije 1244, Kfor je doprineo sigurnosti i slobodi kretanja za sve i nastaviće da to čini i u budućnosti, poručio je komandant ovih snaga Lorenco Dadario.

“Kao rezultat svega toga, Kosovo je danas potpuno drugaÄŤije u odnosu na pre 20 godina. Taj napredak je imao svoju cenu. Tokom tih godina više od 200 vojnika KFOR-a izgubilo je Ĺľivot. Mi smo spremni da i dalje budemo u sluĹľbi graÄ‘ana, na nepristrasan naÄŤin i da ostanemo na putu ogromnog napretka koji smo postigli”, istakao je Dadario.

Kfor je najveća NATO operacija u Evropi. Tokom 20 godina u borbenim i neborbenim aktivnostima život je izgubilo 213 vojnika iz 28 zemalja.

“Njihova Ĺľrtva je predstavljala najvaĹľniji doprinos jednom od najvećih NATO dostignuća još od Hladnog rata. To je bila pomoć ponovnom uspostavljanju mira i bezbednosti na ÄŤitavom Balkanu, u vreme kada je povratak sukobima delovao neizbeĹľno. Zajedno smo posvećeni evropskoj bezbednosti i promociji mira u Evropi i šire”, poruÄŤio je komandant zdruĹľenih snaga NATO u Napulju admiral DĹľejms Fogo.

Nakon komemoracije poginulim vojnicima, admiral Fogo i genaral-major Dadario istakli su da nije u planu smanjenje broja vojnika KFOR-a, da je eventualno ÄŤlanstvo Kosova u NATO politiÄŤko pitanje, dok su pohvalili saradnju sa Vojskom Srbije.

“Naš posao je da ispunimo obaveze proistekle iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti. Zato nam je potrebna prekograniÄŤna saranja. Pre otprilike mesec dana, razgovarao sam o bezbednosnoj situaciji na Balkanu sa generalom Milanom Mojsilovićem, koji je kao što znate novi naÄŤelnik Generalštaba Vojske Srbije. Nastavićemo da saraÄ‘ujemo sa svima”, dodao je admiral Fogo.

Komemoraciji su prisustvovali predsednik Kosova Hašim Tači, premijer Ramuš Haradinaj, čelnici međunarodnih misija na Kosovu i ambasadori. Povodom godišnjice misije, admiral Fogo uručio je ordenje najboljim oficirima KFOR-a.Izvorni link

Slični artikli

Top