Stranica
Home > Vesti > Koliko je Srbija daleko od ÄŤlanstva u EU

Koliko je Srbija daleko od ÄŤlanstva u EU


Funkcija komesara za proširenje je deo političkog dogovora. Predlog da je dobije Mađar Laslo Tročanji će proći, kažu upućeni, ali očekuju burno saslušanje u Evropskom parlamentu.

“S jedne strane, treba nama ovde da opet podigne nadu i oÄŤekivanja o perspektivi o tome šta sve treba da se uradi. S druge strane, treba da ubeÄ‘uje i zemlje koje su skeptiÄŤne prema proširenju – da proširenje treba da se nastavi”, objašnjava Suzana Grubješić, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji.

Pomešana osećanja o kandidatu za čijeg je mandata u pravosuđu, kažu u Mađarskoj, posrnula vladavina prava.

“Ukoliko imamo predsednicu Evropske komisije koja meÄ‘u svojim prioritetima kaĹľe – Evropska unija neće praviti kompromis kada je u pitanju vladavina prava, postavlja se pitanje kredibiliteta takvog kandidata”, navodi SrÄ‘an Majstorović iz Centra za evropske politike.

Mnoge pogodne trenutke u evrointegracijama smo propustili, ali naše pristupanje Uniji će se proučavati zbog specifičnosti i opterećenja – od izručenja Miloševića, i Haga do raspada državne zajednice i kosovskog problema. To nas, kažu u Evropskom pokretu, ne sprečava da usvajamo evropske zakone u čemu kaskamo.

“Zaista bih voleo da mi neko objasni kakve veze imaju Kosovo i neusvajanje Zakona o opštoj bezbednosti proizvoda? Zašto godinama nije donošen pravilnik o bezbednosti igraÄŤaka, naša deca ih koriste, ne NemaÄŤka ili Francuska, dakle to je politiÄŤka priÄŤa. Srbija dok to ne reši neće ući, ali Srbija dok ovo ne reši neće biti spremna za ÄŤlanstvo”, objašnjava Vladimir MeÄ‘ak iz Evropskog pokreta u Srbiji.

Milena Lazarević iz Centra za evropske komisije navodi da opredeljenost da se napreduje u procesu pristupanja, više nije onakva kakva je bila ranije.

“MoĹľda je to u smislu zvaniÄŤnih izjava i dokumenata i dalje prioritet na isti naÄŤin na koji je bio i ranije, ali suštinski moĹľda se o tom prioritetu ne vodi raÄŤuna”, objašnjava Lazarevićeva.

A na drugoj strani je pitanje – Gde je Srbija u odnosu na prioritete novog sastava Evropske komisije, a to su klimatske promene, digitalizacija i sama Unija.

“Portfolio za Zapadni Balkan ostaje isti, struktura ostaje ista, a to su – vladavina prava, razvoj ekonomije, razvoj javne administracije, borba protiv korupcije, dobri odnosi sa susedima i rešavanje regionalnih sporova. Zapadni Balkan ostaje visoko na listi prioriteta novog sastava Evropske komisije”, navodi Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji.

Dinamika pregovaranja, takva kakva je, po sistemu poĹľuri polako, ocenjuju uÄŤesnici konferencije, odgovara i Srbiji i Uniji.Izvorni link

Slični artikli

Top