You are here
Home > Vesti > Korčok i Selaković: Podrška Slovačke otvaranju klastera

Korčok i Selaković: Podrška Slovačke otvaranju klastera

Fallback Image


Ministar Selakoviće je prvi ministar spoljnih poslova Srbije, koji boravi u zvaničnoj poseti Slovačkoj posle 10 godina.Korčok i Selaković su, na pres konferenciji, posle razgovora u četiri oka, istakli da su razmenili mišljenja o bilateralnim odnosima, razvoju ekonomske saradnje, kao i evropskom putu Srbije, i situaciji na Zapadnom Balkanu.

selakovic,korcok

Korčok je ocenio da je bilateralna saradnja odlična i da treba još više razviti ekonomsku saradnju.

Naglasio je da su Slovačkoj važni ti uspesi i otvaranje radnih mesta.

Izrazio je zadovoljstvo što će međuvladina komisija za ekonomsku saradnju idućeg meseca održati svoju 11 sednicu.

Naglasio je da se odnosi dve zemlje zasnivaju i na dubokim osećanjima, odnosno emocijama.

“Kada pominjem emociju koja postoji među nama, moram da pomenem doprinos takve emocije koju daje naša slovačka manjina koja živi u Srbiji, i koja uživa sva manjinska prava, omogućeno joj je sve da očuva svoj identitet. Želim na tome lično da se zahvalim Srbiji”, kazao je on.

Korčok je kazao da postoji zajednički napor da se naiva iz Kovačice, koja karakteriše slovačku manjinu, upiše u nematerijalnu svetsku baštinu UNESKO.

Kada je reč o evropskom putu Srbije podvukao je da Beograd u Slovačkoj ima jaku podršku.

Korčok je kazao i da Slovačka smatra da bi pristupanje Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana, koje to žele, doprinelo i EU, jer bi bilo više stabilnosti i otvorilo bi nove mogućnosti za ekonomsku i svaku drugu saradnju.

“Uvek ću izgovarati reči ohrabrenja svom kolegi iz Srbije s tim u vezi jer je pred vama dalja transformacija i tranzicija, koraci koji se tiču ispunjavanja kriterijuma. Znate najbolje da ostvarivanje tih kriterijuma donosi boljitak društvu i glavna je dobit cele tranzicije. Što se tiče druge strane to ističem stalno i u Briselu, da, ukoliko Srbija i druge zemlje kandidati ispunjavaju neke kriterijume moraju da napreduju u integraciji, odnosno ka članstvu”, objasnio je on.

Korčok je izrazio uverenje da se iduće godine može očekivati napredak u otvaranju i zatvaranju poglavlja, odnosno klastera, da će se mnogo više na tome uraditi nego ove godine.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, podsetivši da njemu posreduje Slovak Miroslav Lajčak, rekao je da Slovačka očekuje implementaciju svega što je dogovoreno.

“Konstatovali smo da ne možemo očekivati da uvek iznova krećemo u novo pregovaranje. Sve što je dogovoreno treba da se realizuje. Videli smo prethodnih nedelja, na severu Kosova, šta se događa kada nema implementacije”, ukazao je šef slovačke diplomatije.

Selaković je podsetio da je Korčok bio prvi ministar jedne članice EU koji je, početkom godine, došao u posetu Srbiji, u vreme kada je pandemija potresala čitav svet i prvi ministar iz EU sa kojim se on sreo.

Ta poseta, kazao je, imala je simboliku, ali i efektivni deo, te se s tim u vezi zahvalio na slovačkoj pomoći Srbiji.

Selaković je kazao da je današnji sastanak bio izvanredna prilika da se još jednom razmotre sva važna pitanja za razvoj i produbljenje prijateljstva.

On je podsetio da su trgovinski odnosi u prvih osam meseci pokazali ozbiljne znakove privrednog oporavka nakon godine pandemije.

“U prvih osam meseci srpski izvoz u Slovačku je povećan za 43,9 odsto, a izvoz Slovačke u Srbiju za 50,9 odsto. Zaključno sa septembrom ćemo prevazići nivo koji smo imali tokom cele 2020. godine“, podvukao je Selaković.

Međutim, dodao je da nivo trgovinske razmene predstavlja samo deo iskorišćenih potencijala, a da je mnogo veći deo neiskorišćenih, naročito u oblasti investicija i inovacija.

Izrazio je uverenje da će sledeći sastanak međuvladinog komiteta za ekonomsku saradnju razmotriti mogućnosti razvoja privrednih potencijala.

Selaković se zahvalio Slovačkoj i ministru Korčoku na pružanju podrške Srbiji na evropskom putu, i izrazio uverenje da će nakon pozitivnog izveštaja o napretku konkretne reforme biti nagrađene otvaranjem novih pregovaračkih klastera.

Takođe se zahvalio Slovačkoj na pružanju podrške stvari koja je od vitalne važnosti za Srbiju, iako nije lako jer je izložena pritiscima, a to je poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

“Iskoristili smo ovaj susret kao priliku da razgovaramo o pregovorima Beograda i Prištine, ceneći ulogu Miroslava Lajčaka kao specijalnog izaslanika EU. U pregovaračkom procesu Beograd je, uveravam vas, onaj učesnik koji je svim svojim budućem posvećen dijalogu kao jedinom načinu rešavanja pitanja KiM. Suzdržavamo se odgovora na provokacije i jednostranih ataka, i posvećeni smo primeni dogovora postignutih u 10 godina pregovaranja”, podvukao je Selaković.

Ukazao je da je Srbija posvećenja širenju pozitivne agende regionalne saradnje i dodao da je inicijativa predsednika Aleksandra Vučića ‘Otvoreni Balkan’ prepoznata od premijera Albanije i Severne Makedonije, doživela podršku i Slovačke i Višegradske četvorke.

Naglasio je da će Srbija nastaviti da vodi regionalnu politiku koja je, šireći ekonomsku saradnju usmerena na rešavanje i otvorenih političkih pitanja.

Podsetio je, takođe, da je jedna veoma važna spona Srbije i Slovačke slovačka nacionalna zajednica u Srbiji, čestitih, vrednih i dobrih ljudi koji ne žive samo u Kovačici, već u više gradova na severu zemlje, i ukazao da će zajedničkim naporima pokušati da se zaštiti njihovo naivno slikarstvo.

Selaković sa potpredsednikom parlamenta Slovačke

Selaković je razgovarao  i sa potpredsednikom Narodne rade Slovačke Milanom Laurenčikom.

Selaković i Laurenčik su konstatovali da su bilateralni odnosi izuzetno dobri, bez otvorenih pitanja i poručili da su jasno opredeljeni za održavanje dinamike političkog dijaloga na svim nivoima.

Šef srpske diplomatije je istakao da smo ponosni na odnose Srbije i Slovačke koji su, s obzirom i na njihovo trajanje, prijateljski i bratskim i dodao da zbog takve istorije imamo obavezu da odnose održavamo i unapređujemo.

Selaković je istakao da je članstvo u EU apsolutni spoljnopolitički prioritet Srbije, zahvalivši Slovačkoj na snažnoj podršci koju pruža Srbiji na tom putu.

Ministar je posebno zahvalio na principijelnom stavu Slovačke po pitanju KiM i podršci koju Srbija dobija u međunarodnim organizacijama, izrazivši zadovoljstvo što je i tokom sastanaka u Bratislavi dobio uveravanja da će Slovačka pri svom čvrstom stavu i ostati.

Selaković je istakao da dve zemlje treba da iskoriste mogućnosti za produbljivanje međuparlamentarne saradnje, naročito tokom naredne godine kada se obeležava jubilej diplomatskih odnosa.

U tom smislu, predložio je održavanje onlajn sastanka dva spoljnopolitička odbora parlamenata.

Selaković je rekao i da ekonomska saradnja ne prati izuzetan nivo ukupnih odnosa, te je poručio da je potrebno zajednički raditi na njenom intenziviranju.

S tim u vezi, pozitivno je ocenio što će narednog meseca u Bratislavi biti održano zasedanje Mešovite komisije za ekonomsku saradnju.

Selaković sa Hegerom o jačanju ekonomske saradnje

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković se tokom prvog dana zvanične posete Bratislavi sastao sa predsednikom slovačke vlade Eduardom Hegerom, a nakon sastanka izjavio je da Slovačka nastavlja da pruža čvrstu i principijelnu podršku Srbiji po pitanju očuvanja našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Takođe, kako je rekao, Slovačka pruža podršku nastavku dijaloga Beograda i Prištine u cilju iznalaženja kompromisnog rešenja za kosovsko-metohijski problem, a nedvosmislen jasnu podršku pruža i naporima Srbije da ostvari svoj strateški cilj, a to je članstvo u EU.

Sumirajući prvi dan zvanične posete Slovačkoj, Selaković je rekao da je imao i izuzetno dobre razgovore sa slovačkim kolegom Ivanom Korčokom i sa potpredsednikom Narodne skupštine Milanom Laurenčikom.

Preneo je da je na sastancima bilo reči i o potrebi produbljivanja naše ekonomske saradnje, kao i o činjenici da je mnogo neiskorišćenih potencijala za saradnju Beograda i Bratislave, kao i između poslovnih zajednica u Slovačkoj i Srbiji.

Ministar je naveo da je Slovačka zajedno sa Poljskom, Češkom i Mađarskom bila među prvima u Evropi koja je podržala inicijativu predsednika Aleksandra Vučića “Otvoreni Balkan”.

“Upravo poučeni iskustvom Slovačke, kao jednog dobrog primera zemlje koja je doživela apsolutni ekonomski i društveni preporod svojim pridruživanjem EU, možemo da naučimo mnogo i spremni smo da učimo i dalje”, napomenuo je šef srpske diplomatije.

On je naveo i da je sa ministrom Korčokom postigao konkretan dogovor da se naredne godine organizuje ozbiljan poslovni forum u Velikom Gradištu, gde će ugostiti značajan broj slovačkih privrednika, ukazati im na komparativne prednosti za ulaganje u Srbiji i opravdati reputaciju Srbije kao jedne od najboljih investicionih destinacija u našem delu Evrope, ali i šire.

“Želeći da promovišemo i Srbiju van naše prestonice, van Beograda, dogovorili smo se sa ministrom Korčokom, o tome obavestili predsednika slovačke vlade, da planiramo da početkom naredne godine održimo jedan ozbiljan poslovni forum”, rekao je šef srpske diplomatije.

Dodao je da su razgovarali su o tome da se poslovni forum održi na obali Dunava, kako bismo promovisali i taj prelepi deo Srbije, ka kome gradimo brzu saobraćajnicu od Požarevca preko Velikog Gradišta ka Golupcu i dalje ka Donjem Milanovcu.

“Dobar prvi dan posete. Čeka nas još sastanaka. Posle današnjih sastanaka odlazim večeras i na jedan mini poslovni forum koji će ovde organizovati naša ambasada u Bratislavi, gde očekujemo oko 15 ozbiljnih slovačkih kompanija koje izražavaju spremnost i volju da dođu i investiraju u Srbiji”, sumirao je ministar.

Selaković je inače prvi šef srpske diplomatije koji boravi u zvaničnoj poseti Slovačkoj posle više od deset godina, te je poručio da ne smemo čekati narednih deset godina da dođe do sledeće zvanične posete i dodao da je današnji sastanak sa ministrom Korčokom bio njihov četvrti susret ove godine.

“Tu saradnju ćemo nastaviti da gajimo i unapređujemo”, zaključio je Selaković.Izvor

Similar Articles

Top