You are here
Home > Vesti > KORUPCIJA, DEZINFORMACIJE I STRANO MEŠANJE Evropski parlament usvojio izveštaj o brorbi protiv organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu

KORUPCIJA, DEZINFORMACIJE I STRANO MEŠANJE Evropski parlament usvojio izveštaj o brorbi protiv organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu

Fallback Image


Evropski parlament objavio je da su poslanci sinoćnim glasanjem usvojili Izveštaj o borbi protiv organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu.

Izveštaj, koji je sačionio austrijsku poslanik Lukas Mandl, govori o potrebi za iskorenjivanjem političkih i administrativnih veza sa organizovanim kriminalom, poziva na otvaranje arhiva bivše Jugoslavije, ali i na liberalizaciju viznog režima sa tzv Kosovom.

Poslanici Evropskog parlamenta ističu da su borba protiv organizovanog kriminala i napredovanje ka EU procesi koji se “međusobno jačaju” i pozivaju na ubrzani proces integracije.

Izveštajem se pozivaju vlade regiona da značajno pojačaju svoje napore i nastave sa reformama u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

S druge starne, EU se poziva da podrži ove napore kroz finansijsku pomoć i praktičnu saradnju.

– Organizovani kriminal šteti međusobnom poverenju građana kao i poverenju u javne institucije. To velika prepreka naporima društava na Zapadnom Balkanu da razviju svoje države i ekonomije. EU ne sme da koristi organizovani kriminal kao izgovor za odlaganje procesa proširenja, već treba da stane uz narod Zapadnog Balkana u njihovoj borbi protiv organizovanog kriminala – poručio je izvestilac EP Lukas Mandl.

Izveštaj ukazuje da su glavni faktori koji čine društva Zapadnog Balkna ranjivim, nedostatak mogućnosti za zapošljavanje, korupcija, dezinformacije, elementi zarobljavanja države, nejednakost i strano mešanje nedemokratskih režima kao što su Rusija i Kina”.

Poslanici Evropskog parlamenta naglašavaju potrebu da se iskorene političke i administrativne veze sa organizovanim kriminalom kroz jasne mere zaštite od korupcije i efikasno krivično gonjenje slučajeva korupcije visokog profila.

Konstatuje se i da su veze između organizovanog kriminala, politike i biznisa ”postojale i pre raspada Jugoslavije” i kritikuje nedostatak volje nadležnih vlasti u regionu da otvore bivše jugoslovenske arhive.

Poslanici Evropskog parlamenta podvlače da je važno da zemlje Zapadnog Balkana sarađuju i dele obaveštajne podatke sa državama članicama i međunarodnim partnerima.


[ad_2]
Izvor

Similar Articles

Top